Politiek Breda akkoord met opvang 400 asielzoekers in voormalige Koepelgevangenis
De gevangenis staat sinds kort leeg. De vluchtelingen komen niet in de bekende Koepelgevangenis zelf, maar in de naastgelegen nieuwbouw en voormalige vrouwengevangenis.
Humanitaire en maatschappelijke veranwoordelijkheidHet Bredase college ziet het als een humanitaire en maatschappelijke verantwoordelijkheid om een bijdrage te leveren aan het oplossen van het urgente huisvestingsprobleem van vluchtelingen. Het college komt daarmee tegemoet aan het verzoek van het Centraal Orgaan Asielzoekers.
Periode van één jaarVoorwaarde is wel dat de opvang bij de voormalige gevangenis De Boschpoort op een verantwoorde en beheersbare manier gebeurt. Het gaat om een periode van één jaar, met de mogelijkheid tot verlenging van maximaal een jaar.
De opvang is nodig omdat er op dit moment veel vluchtelingen naar Nederland komen, vooral uit Syrië en Eritrea. Er worden in hoog tempo asielzoekerscentra ingericht in leegstaande kazernes en (jeugd)gevangenissen.
InformatiebijeenkomstBinnenkort organiseert de gemeente een bijeenkomst voor de inwoners van Breda. Omwonenden, bedrijven en instellingen in de omgeving van de Koepel krijgen donderdag een uitnodiging voor de informatiebijeenkomst.
Het gaat vermoedelijk nog weken duren voordat duidelijk is of het allemaal echt gaat gebeuren.