Gilze hoort vijftig minuten per dag helikopters: 'Goed om geluid te meten'
Het langdurig hoorbare geluid en de hoge maximale niveaus kunnen de hinder verklaren die de bewoners ervaren. De onderzoekers vragen zich af of de geluidsberekeningen van Defensie wel geschikt zijn voor helikopterverkeer dat vaker langer te horen is dan het opstijgen en landen van vliegtuigen. Op de vliegbasis zijn 75 helikopters gestationeerd die regelmatig oefenen voor de inzet in bijvoorbeeld Afghanistan en Mali.
1158 klachten in een jaarHet lawaai van de helikopters bij Gilze-Rijen staat op de agenda sinds vrijwel alle Nederlandse legerhelikopters eind 2008 in Gilze-Rijen werden gestationeerd. Daarna nam het aantal klachten van omwonenden flink toe. In 2007 kwamen er maar 65 klachten binnen, terwijl dat er vorig jaar 1158 waren. Behalve over geluidsoverlast kwamen er ook berichten binnen over scheuren in huizen. Hans van Nistelrooij woont in de buurt van de vliegbasis en heeft veel last van de helikopters: "Als ik aan binnen aan het bellen ben, moet ik mijn telefoongesprek onderbreken tot ze voorbij zijn. Ik vind het een goed initiatief om het geluid te meten. Het geeft ons gegevens in handen waar we verder mee kunnen."
Klachten serieus nemenDe gemeente en de provincie lieten zelf metingen uitvoeren omdat ze betrouwbare gegevens willen over het lawaai. De resultaten worden besproken in een overleg met Defensie, de gemeenteraad, de provincie en omwonenden. "Geluid is meetbaar maar of je er hinder van hebt, is deels subjectief", weet commandant Jan Willem Westerbeek van vliegbasis Gilze-Rijen. "Maar dat maakt niet uit. Want elke klacht die wij krijgen, nemen we serieus."