Overmoedig na winst tegen Spanje? 'Als we eenmaal winnen ebt alle kritiek weg'

17 juni 2014 om 20:31 • Aangepast 24 april 2020 om 14:11
nl
We hebben ons weer op de schouders geklopt, ons ego is weer gestreeld en nu kunnen we ons volledig richten op de WK-finale. Toch? De winst door de 5-1 zege tegen Spanje lijkt vele Nederlanders inmiddels naar het hoofd gestegen. Volgens sportpsycholoog Maaike Bierstekers uit Roosendaal moeten we oppassen dat we niet te overmoedig worden.
Geschreven door

Spanje slokten 'we' vrijdagavond gemakkelijk op. Als we de voorspellingen moeten geloven, gebeurt woensdag hetzelfde met Australië. Nog nooit heeft Oranje een wedstrijd van de Aussies gewonnen, maar het hele land is vol vertrouwen over een winst.
Amerikaanse toestandenDat massale vertrouwen is on-Nederlands. "We staan bekend als pessimisten. Maar als we dan eenmaal winnen, ebt alle kritiek weg. Dan maakt het allemaal niet meer uit. Dat zag je al nadat de 2-1 werd gemaakt vrijdag", zegt Bierstekers. De sportpsychologe spreekt over Amerikaanse toestanden. "Amerikanen vinden zichzelf geweldig. Nederlanders zijn normaal eerder nuchter."
"Louis van Gaal moet zijn spelers met beide benen op de grond houden. De winst tegen Spanje stelt niets voor als Nederland Australië niet verslaat", sneert de Britse krant Metro. Volgens Bierstekers beseffen de spelers dat maar al te goed. "Zij worden door Van Gaal gewezen op de capaciteiten van de tegenstander. Zo voorkom je dat ze overmoedig worden."
'Arrogant zijn moet'De spelers lijken realistisch, maar veel fans niet. "Als ik zie dat mensen nu al t-shirts bedrukken met Oranje wereldkampoen', dan denk ik dat je wel kunt spreken over overmoedigheid", aldus de Roosendaalse. "Een beetje arrogantie moet wel, want als je er zelf niet meer in gelooft, heeft het geen zin."
Op internet verschijnen inmiddels de origineelste plaatjes over een winst van Nederland tegen Australië. Het draagt bij aan een ongekend groepsgevoel.
Relativeren bij verliesMaar dat gevoel is zo weer weg als Oranje er woensdag niet in slaagt om te winnen. "Dat zou een deuk in het vertrouwen betekenen. Aan de andere kant: je gaat dan als ploeg wel relativeren en dat verbetert de prestaties ook weer."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.