'Grap homowijk Tilburg houdt ons een spiegel voor'

19 juni 2014 om 14:20 • Aangepast 24 april 2020 om 14:14
nl
Met het plan een aparte homowijk Gay Village in Tilburg te ontwikkelen hebben de bedenkers Nederland een spiegel voorgehouden als het gaat om homo-intolerantie. Dit zegt Juul van Hoof van het kennisinstituut Movisie.
Geschreven door

Van Hoof adviseert als projectleider 41 gemeentes in Nederland, waaronder Tilburg, over lokaal LHBT-beleid en stelt jaarlijks de Roze Gemeentegids samen.
Veiligheid is hot issueOok is ze coördinator van het Rainbow Cities Netwerk waarin 20 Europese steden samenwerken en kennis uitwisselen over homo-emancipatie. "Veiligheid in de wijk is een hot issue in deze steden", zegt Van Hoof.
De initiatiefnemers wilden met de grap Gay Village een statement maken tegen intolerantie tegen de gay gemeenschap in Nederland. Van Hoof moet bekennen dat ze er zelf ook is ingetuind en dat ze het plan voor een afgescheiden woonwijk voor LHBT'ers aanvankelijk serieus nam.
Pesten en schelden"Er is wel degelijk een klimaat voor, want gevoelens van onveiligheid in de directe woonomgeving nemen toe. Meer dan de helft van de LHBT-gemeenschap voelt zich onveilig. Zeven van de tien hebben ervaring met uitsluiting, pesten en schelden. Er is dus een voedingsbodem voor Gay Village. Al zouden alle wijken veilig moeten zijn voor iedereen", zegt Van Hoof.
De projectleider van Movisie vindt dat de Stichting Roze Maandag er goed aan heeft gedaan met humor in te haken op de intolerantie.
Lesbisch stel uitgescholden"Veel verhalen halen de media niet, ik ken voorbeelden van een lesbisch stel dat tijdens een bezichtiging van een huis werd uitgescholden door de buren. In zo'n wijk willen ze niet wonen. De gemeenschap heeft nog steeds te maken met uitsluiting en discriminatie, deels in de eigen woonomgeving. Op zich er is niet tegen om daar met een grap de aandacht op te vestigen en op in te haken. Sociale media ontploften zowat. Er is wel wat gebeurd. Het plan, waarmee niemand is geschaad, maakte veel reacties los en trok de aandacht even weg van het WK voetbal.''
Van Hoof: "Met zelfspot zijn de initiatiefnemers erin geslaagd een breed publiek aan te spreken. Het broodjeaapverhaal nam enorme proporties aan en werd zo uitvergroot dat het reëel werd. Ik las op sociale media ook reacties van mensen die best in Gay Village zouden willen wonen. Er is blijkbaar een voedingsbodem voor. Daarmee is Nederlanders een spiegel voorgehouden."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.