Weekendje verblijven in klooster steeds populairder: 'Volmaakt contrast met normale leven'
Vroeger zaten kloosters vol met monniken en zusters en zat er bijna niemand in de gastenverblijven. Anno 2014 is er sprake van een omgedraaide wereld.
'Volmaakt contrast met normale leven' Jan-Willem Wits schreef een boek over kloosterbezoeken. Zelf bracht hij een jaar door bij de Augustijnen in Eindhoven toen hij twintig was. Hij spreekt over een merkwaardige ontwikkeling. "De gastenverblijven in kloosters en geloofsgemeenschappen zijn populairder dan ooit. De kern van de aantrekkingskracht is dat er juist weinig te beleven is. Mensen vinden dat fascinerend."
Volgens Wits heeft de moderne mens steeds meer behoefte aan rust. "Iedereen is tegenwoordig voortdurend bezig met zijn telefoon, volgt sociale media en kijkt veel televisie. Op een gegeven moment worden mensen moe van al die impulsen. Het klooster is het volmaakte contrast met het normale leven."
Belangrijke bron van inkomstenExtra gasten in kloosters en gastenverblijven betekent ook extra geld. "Je merkt dat de hotelfunctie een belangrijke bron van inkomsten is voor veel kloosters en gastenverblijven, hoewel de meeste kloosters nog altijd zelfvoorzienend zijn. Sommige gastenverblijven zitten al maanden van tevoren vol en moet je tijdig reserveren wil je er een weekend door kunnen brengen."
Anette van Straaten van de christelijke leefgemeenschap de Hooge Berkt in Bergeijk onderschrijft dit. "Onze gasten dragen bij aan het voortbestaan van de gemeenschap. De laatste drie jaar zien we een stijgende lijn. Maar we hebben onszelf ook opnieuw uitgevonden toen de oprichters overleden. We zijn een hechte gemeenschap geworden, maar staan altijd open voor gasten. Die brengen nieuwe vragen binnen. Naast nieuwe inzichten dragen ze ook bij aan het financieel bij aan het voortbestaan van de gemeenschap."
'Hier kom je tot rust'Henk Bakker uit Breda is regelmatig te gast bij de Hooge Berkt. "Ik kom hier bijna iedere maand. Het is de plek die me inspireert. Hier ga je in op de diepere levensvragen. Het leven van alledag is snel, hectisch. Hier kom je tot rust." Hoewel hij gepensioneerd is, is Bakker nog altijd actief in het bedrijf dat hij oprichtte en heeft hij vijf kleinkinderen. "Dat vraagt veel tijd. Eens in de maand verlang ik naar de Hooge Berkt."
Voor altijd wonen in leefgemeenschap ziet Bakker niet zitten. "Daar heb ik het wel eens met mijn vrouw over gehad, maar wij wonen in Breda en hebben daar ons leven. Daar wonen de kinderen, kleinkinderen en onze vrienden." Charlotte Geerst woon al dertig jaar bij De Hooge Berkt. "Ik vond het contact met de gasten belangrijk, maar ik kan ook de deur uit als ik dat wil. Zo doe ik vrijwilligerswerk in Eindhoven. Sommigen hebben een baan buiten de deur. Ik ben ook blij dat dat hier allemaal mogelijk is."
'Voelt als thuiskomen'Voor Christine van Harten is het fijn om tot rust te komen in Bergeijk. "Ik ben hier voor de derde keer. Het voelt als een plek waar ik mezelf kan zijn. Het is als thuiskomen. Zelf heb ik een groot pleeggezin en zorgbedrijf en ben ik altijd aan het geven. Hier kom ik voor mijn rust en maak ik contact met het goddelijke."