Pas op met opruimen frituurvet tijdens WK voetbal: 'Jaarlijks 200.000 euro schade door vet in riool'
Het vet en de olie in het riool zijn namelijk niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Ze zorgen namelijk voor 'nare' verstoppingen, die bovendien veel geld kunnen kosten. "De schade is bij ons alleen jaarlijks al twee ton door frituurvet", zegt Brenda van der Pal van Aa en Maas. Dat komt neer op ongeveer 2,80 euro per huishouden.
Volgens Van der Pal belandt er 'regelmatig' frituurvet in het riool. Het vet en de olie zorgen ervoor dat afvoerleidingen dichtslibben. En daar is, als het eenmaal zover is, niet zomaar iets aan te doen. "Het vet zakt naar de bodem en moet door onze medewerkers met de hand worden verwijderd. Dat is erg arbeidsintensief."
Afvoerleidingen woningen verstoptAa en Maas zegt dat de problemen zich vooral voordoen bij de afvoerleidingen van woningen en bij de rioolgemalen, die het vet en de olie moeten wegpompen. Dit betekent dat niet alleen het waterschap voor de kosten opdraait, maar ook de gemeenten. De rioolwaterzuiveringsinstallaties, waar het water uiteindelijk terechtkomt, merken er het minst van, omdat de miljoenen liters afvalwater tijdens de rit worden verdund.
Het waterschap geeft het advies om afgedankt frituurvet in de originele verpakking of in een lege wasmiddelverpakking te gieten en in te leveren bij een milieustraat. Dit levert in sommige gevallen 35 eurocent per liter op. Ook kan er van het vet biobrandstof worden gemaakt. Al met al een win-winsituatie voor zowel het milieu als de portemonnee.