Ruimtevaartbedrijf SXC in Amerikaanse handen
SXC (Space Expedition Corporation) houdt zich bezig met de ticketverkoop, marketing en het opzetten van de benodigde trainingen en keuringen voor ruimtereizen voor het grote publiek. Inmiddels zijn er al meer dan 250 kaartjes verkocht, voor ruim 70.000 euro per stuk.
XCOR is verantwoordelijk voor het bouwen van het ruimteschip 'Lynx', waarmee SXC de ruimte in wil. Het nieuwe fusiebedrijf telt ongeveer tachtig mensen. Bijna twintig daarvan zijn afkomstig van SXC. Er worden geen financiële details van de overname bekendgemaakt.
'Wellicht dit jaar testvluchten'Volgens SXC-directeur Michiel Mol maakt het samengaan van XCOR en SXC het mogelijk om eind dit jaar of begin volgend jaar de eerste testvluchten met de Lynx uit te voeren. Het is de bedoeling dat in de tweede helft van 2015 de eerste ruimtetoeristen de lucht in kunnen.
Aanvankelijk zullen die vluchten vertrekken vanaf Mojave, de thuisbasis van XCOR in de VS. Later moet er ook vanaf Curaçao gevlogen gaan worden.
Concurrentie in commerciële ruimtevluchtenHet bedrijf Virgin Galactic van de Britse topondernemer Richard Branson is ook bezig met voorbereidingen om commerciële ruimtevluchten te maken. Ook dat bedrijf is onlangs samengegaan met de maker van zijn raket, zegt Mol.
Het ruimteprogramma van Virgin loopt volgens Mol momenteel iets voor op dat van zijn eigen bedrijf, aangezien Virgin al enkele testvluchten heeft gemaakt.
Enkeltje ruimte voor OranjeSXC kwam vorige week nog in het nieuws toen het bedrijf beloofde dat de spelers van het Nederlands elftal mee de ruimte in mogen als zij erin slagen op het WK voetbal de wereldtitel te veroveren. Mol laat weten dat deze belofte na de overname nog steeds staat.
Mocht het zo ver komen dan kunnen de voetballers waarschijnlijk pas in 2016 vertrekken, omdat eerdere vluchten al zijn volgeboekt.