'Landmacht saboteert herdenkingstocht Operatie Market Garden'
In september vindt de herdenking van Operatie Market Garden plaats, de deels mislukte bevrijdingsoperatie van Nederland in 1944. Een overkoepelende stichting (Stichting OMG 2014) organiseert hiervoor een herdenkingsoptocht.
In dezelfde week doet de landmacht dat ook. En dit terwijl de landmacht de stichting zou moeten ondersteunen en samenwerken, maar dat gebeurt niet.
LocomotiefZo zou de landmacht een locomotief, die in Hoorn staat, vervoeren naar Brabant. Maar dat gaat niet door. “In eerste instantie was het toegezegd. Tot ze hoorden dat het voor de stichting van Operatie Market Garden bedoeld was. ‘Als u daar aan gaat meedoen, kunnen we geen medewerking verlenen’, kregen we te horen. En dat is zuur”, zegt Hans Altena van Stichting 162.
Ook voor een tank die in het Noord-Hollandse Winkel staat en naar Brabant moet, verleent de landmacht geen ondersteuning. “En daar had ik wel op gehoopt”, zegt eigenaar Paul Visser.
Zo zijn er nog tal van voorbeelden. “Al vanaf het begin is het raak”, zegt een medewerker van de Stichting OMG. “Toen we bij Defensie een presentatie gaven van ons idee, kwam Defensie zelf een paar maanden later met ongeveer hetzelfde. Het is zo hoog opgelopen, dat ik op het punt stond naar de vaste Kamercommissie van Defensie te stappen. Maar het bestuur heeft mij daarvan weerhouden.”
BevelHet gedrag van de Koninklijke Landmacht is opmerkelijk. In een vertrouwelijke nota van Defensie heeft waarnemend Commandant Landstrijdkrachten, Mark van Uhm, aangedrongen op samenwerking met de Stichting OMG 2014. “Ondersteun en werk samen met de Stichting en déconflicteer waar nodig”, zo staat te lezen.
De landmacht betreurt de ophef. Een woordvoerder belooft zo snel mogelijk in gesprek te gaan met de Stichting OMG2014.
Market GardenDe herdenking in september van Operatie Market Garden houdt verband met de grote luchtlandingsoperatie (Market) en het grondoffensief vanuit België (Garden) aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. De operatie was bedoeld om bruggen te veroveren en door te stoten naar het Ruhrgebied om zo de Duitse oorlogsindustrie op de knieën te krijgen.