Honderden ontslagen bij zorgverlener Pantein-Vivent, faillissement dreigt
Dit blijkt uit stukken van de gemeente Den Bosch. Pantein-Vivent is actief in Noordoost-Brabant.
Afslanken om te overlevenDe organisatie trok in mei 2014 de conclusie dat een faillissement onafwendbaar is, tenzij de vakbond, OR en leden instemmen met een sociaal plan waarin lagere lonen en gedwongen ontslagen zijn opgenomen. Pantein-Vivent hield dinsdag samen met de vakbonden een eerste bijeenkomst voor het personeel. Ook woensdag en donderdag zijn bijeenkomsten gepland voor medewerkers. Daarin wordt meer uitgelegd over het sociaal plan.
Om bezuinigingen vanuit het rijk voor te zijn, fuseerden Pantein en Vivent. Ook probeerde de zorgverlener met eerdere bezuinigingen al de lagere inkomsten op te vangen. Gemeenten kopen door forse rijksbezuinigingen minder thuiszorg in. Soms wel tot veertig procent minder en dat betekent voor veel organisaties afslanken om te kunnen overleven.
Eerdere bezuinigingen waren niet genoegBij Pantein-Vivent was er al minder management en minder dienstverleners, maar het bleek niet genoeg. Pantein-Vivent sloot 2013 opnieuw af met verlies en in de toekomst verwacht de organisatie geen verbetering.
De gemeente Den Bosch maakt zich zorgen om zowel de afnemers van thuiszorg als om de medewerkers van Pantein-Vivent die hun baan verliezen. "Wij zijn niet blind voor de gevolgen die dit voor hen heeft. Daarom zullen wij samen met het UWV voor deze groep op korte termijn een banenmarkt organiseren om te onderzoeken of herplaatsing mogelijk is bij andere contractpartners."
Dinsdag werd ook bekend dat zorgverlener Thebe opnieuw gaat bezuinigen.