Video

Catharina Ziekenhuis Eindhoven deed alsof personeel stiekem werd gefilmd door Zembla

4 juli 2014 om 10:19
nl
De top van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven heeft het personeel bewust een week lang laten denken dat er werd gefilmd voor het televisieprogramma Zembla. Met de geheime televisie-opnamen wilden de leidinggevenden een 'wake-upcall' geven.
Geschreven door

Dat bevestigt het ziekenhuis vrijdag na berichtgeving van het Eindhovens Dagblad.
Het ging om beelden van camera's waarmee het personeel stiekem was gefilmd. Ze waren bedoeld om tekortkomingen van het personeel wat betreft de hygiëne aan te tonen. Ze lieten met name zien hoe een deel van de 3500 medewerkers tijdens het werk geen beschermende kleren droeg en hoe ze sieraden aan hadden tijdens het werk, wat verboden is.
'Beelden voor Zembla'De top zei eind juni tijdens een personeelsbijeenkomst dat er in het geheim was gefilmd zonder dat het personeel hiervan wist. Er werd verteld dat de beelden voor het landelijke televisieprogramma Zembla waren, dat geregeld misstanden aan de kaak stelt. Maar de geheime camerabeelden waren niet voor Zembla, maar voor intern gebruik. Wel waren ze volgens het Eindhovens Dagblad in een soortgelijk format gemaakt, zodat de werknemers dachten dat het daadwerkelijk om een opname voor het programma ging.
"Op de beelden waren geen patiënten zichtbaar en medewerkers waren niet herkenbaar", benadrukt het ziekenhuis.
Vakbonden boosDe vakbonden vinden de actie van het bestuur van het ziekenhuis schandalig. "Dit is een stap te ver", zegt vakbondsbestuurder Jacob Riepe van CNV Publieke Zaak.
Zembla maakte enkele jaren terug een reportage over de slechte hygiëne in ziekenhuizen. Verborgen camerabeelden toonden aan dat zowel artsen als verpleegkundigen sieraden droegen, terwijl die levensbedreigende bacteriën kunnen overdragen aan patiënten.
Interne campagneDe 'wake-upcall' van het Catharina Ziekenhuis maakte deel uit van een interne campagne om bewustwording bij het personeel te creëren, laat het ziekenhuis in een verklaring weten. Omdat de beelden niet onomstreden zijn, wachtte het bestuur acht dagen voordat het aan het personeel bekend maakte dat het hierbij om een opname voor intern gebruik ging. Op die manier zou de boodschap ook ziekenhuisbreed 'landen', zodat alle medewerkers op de hoogte waren. "Het effect van de aftrap was direct organisatiebreed zichtbaar in het nakomen van de regels", concludeert het ziekenhuis.
Niet al het personeel kon de actie van de top waarderen. "De reacties van de medewerkers en de medisch specialisten op de gebruikte methode waren over het algemeen positief. Er waren ook sterk negatieve reacties", staat er in de verklaring. Zo zou met de geheime beelden de privacy van ziekenhuismedewerkers zijn geschonden. "De Raad van Bestuur was zich er vooraf van bewust dat deze bijzondere aftrap wisselende reacties zou oproepen."
'Excuses voor kwetsen'"Wij zagen deze ‘wake-upcall’ als noodzakelijk om alle 3500 medewerkers en medisch specialisten te bereiken, waar andere methoden tot op heden faalden. Achteraf gezien hebben wij de organisatie te lang in onzekerheid gehouden omtrent de oorsprong van de beelden. En als wij medewerkers en medisch specialisten daarmee gekwetst hebben, bied ik daarvoor excuses aan", meldt voorzitter Piet Batenburg van de Raad van Bestuur. Het ziekenhuis heeft de beelden vernietigd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.