Antifascisten dreigen met ‘ernstige gevolgen’ als Veghel Duitse uniformen toelaat bij herdenking

4 juli 2014 om 22:24
nl
De Bond van Antifascisten dreigt met 'zeer ernstige gevolgen' te komen als de gemeentes Veghel, Uden en Grave bij de herdenking van operatie Market Garden mensen in Duitse uniformen toelaten. De Brabantse politie gaf eerder vrijdag burgemeesters al een negatief advies daarvoor. "Onze boodschap is glashelder: nul naziuniformen en nul hakenkruizen", laat woordvoerder Arthur Graaff woest weten.
Geschreven door

De Bond van Antifascisten, kortweg de AFVN, is woedend op de manier waarop de burgemeesters van die gemeentes zich opstellen. "Wij zijn geschokt door de laatste ontwikkelingen. Hoe kun je als gemeente mensen toelaten die respect tonen aan diegenen die ons wilden vernietigen?", laat de zegsman verbitterd weten aan Omroep Brabant.
Als de gemeenten zich niets aantrekken van het advies van de Brabantse politie, gaan de antifascisten over tot actie. "Als er straks mensen aankomen met nazispullen moeten de gemeentes rekenen op keiharde juridische stappen, petities, vragen en moties uit de raad, demonstraties en meer", benadrukt De Graaff. Hij zegt dergelijke acties 'sowieso te zullen voorkomen'.[YouTube:body:http://youtu.be/QXrwA83huaI]
'Nazi-uniformen een ware nachtmerrie'Market Garden, het beroemde geallieerde offensief tijdens de Tweede Wereldoorlog, wordt in september voor het eerst in twintig jaar weer groots herdacht. Een stoet van 350 historische militaire voertuigen trekt via Eindhoven naar Nijmegen. "De herdenking is het belangrijkst. Mannen die vrijelijk paraderen in nazi-uniformen is voor de betrokkenen een ware nachtmerrie."
De antifascisten wijzen erop dat het neonazisme 'springlevend is' en groeit in heel Europa'. "Dan ga je toch niet met de symbolen van die gruwelijk terreur vrolijk rondlopen? Veghel, Uden en Grave moeten maar gauw geannexeerd worden."[YouTube:body:http://youtu.be/TOHCptTtKiA]
'Nog geen beslissing'Burgemeester Ina Adema liet eerder aan Omroep Brabant weten nog geen beslissing te hebben gemaakt over het wel of niet toelaten van Duitse uniformen. "Ik ben niet zo'n fan van het wat als' scenario. We nemen het advies van de politie natuurlijk sterk mee in onze overweging, maar op dit moment valt er gewoon weinig te overwegen", liet ze weten.
De bond hielp eerder dit jaar al mee met het tegenhouden van het omstreden oorlogsmonument in Schaijk. Het ging om een monument voor een Duitse piloot die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Schaijk is omgekomen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.