Stuifmail zondag 6 juli: een jonge egel, bijenwolf, een koninginnenpage en de grote bonte specht

5 juli 2014 om 18:50
nl
Iedere week deelt boswachter Frans Kapteijns zijn ontdekkingen uit de natuur in Stuifmail. Op de radio zondagochtend beantwoordt hij vragen van luisteraars. Daarnaast geeft hij op de site tekst en uitleg bij ingestuurde foto's. Deze week komen onder meer de bijenwolf, een koninginnenpage en een jonge egel aan bod.
Geschreven door

Jonge egel geredOp de foto een jonge egel. Jamie Janssen heeft de jonge egel gered en naar het vogelasiel gebracht. Ze was verbaast over het feit dat de jonge egel zich zo liet oppakken en dat hij/zij zo alleen liep in een gevaarlijke omgeving. Haar vraag of dit vaker voorkomt heb ik als volgt beantwoord. Jonge egels zien over het algemeen nog niet zo echt het gevaar en dus zijn ze vaak prooidieren. Ze moeten het nog min of meer aanleren, en dat doen de ouders dan ook vaak. Als er geen ouder is, wordt dat een stukje lastiger inderdaad. Dus Jamie heeft goed gereageerd, te meer de jonge egel dichtbij een gewone weg rondliep.
De bijenwolf is eigenlijk een graafwespOp de foto een heel prachtig en uniek diertje, namelijk een bijenwolf. Dit insect is in feite een graafwesp, die solitair leven en niet in nesten. Ze maken gaatjes in de grond waar ze hun prooidieren in leggen en op die prooidieren leggen ze dan een eitje. Uit dat eitje komt een larve en die eet dat prooidiertje op. Imkers zijn niet zo blij met dit insect, want de naam bijenwolf heeft dit insect te danken aan het feit dat het vrouwtje gespecialiseerd is in het vangen van bijen. Mannetjes bemoeien zich er niet mee en drinken enkel nectar, vooral van de guldenroede. Als het vrouwtje een bij heeft gevonden, blijft ze boven de bij hangen tot het juiste moment daar is om aan te vallen. Dan stort de wesp zich op de bij, en met haar poten grijpt ze de bij vast. Gelijk geeft de wesp de bij een verlammende steek, en perst het gif door het lichaam van de bij, waarbij de eventuele nectar ook uit de mond van de bij komt, welke de wesp opdrinkt. In Nederland is de soort niet algemeen.
De geelkleurige koninginnepageOp de foto uit Macedonië is heel duidelijk een koninginnenpage te zien. Deze relatief grote vlindersoort heeft een spanwijdte tot 75 millimeter. Kenmerkend zijn verder de overwegend gele kleuren. De koninginnenpage werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Carolus Linnaeus in 1758 als Papilio Eques machaon. Het geslacht Papilio waartoe de koninginnenpage behoort is een grote groep van vlinders die een grote variatie kennen. Sommige soorten blijven klein, andere worden groter zoals de koningspage, die langere vleugelslippen heeft dan de koninginnenpage. In Nederland heet deze prachtige vlinder koninginnenpage, maar in andere landen komt deze naam niet voor. Daar wordt meer verwezen naar de vleugelslip van de vlinder, zoals het Engelse swallowtail butterfly, het Duitse schwalbenschwanz en het Noorse svalestjert. Vroeger werd overigens ook als Nederlandse naam wel zwaluwstaart gebruikt en ook de naam ridderkapel werd gebruikt.
De veren van de grote bonte spechtOp de foto zie je een drietal veren van vermoedelijk een grote bonte specht. Deze vogel komt overal in Europa voor waar bossen zijn, maar vooral loof- en gemengde bossen met een diversiteit aan jonge en oude bomen, dicht en open bos zijn favoriet. Het nest wordt uitgehakt in een wat zachtere boomsoort, vanaf enkele meters hoogte aan te treffen. De sperwer jaagt graag op grote bonte spechten, en daarom misschien die veren daar.
Een gedicht van Loes Westgeest
De kleine vos Twee kleine vossen op een witte muur laten zich niet storen in hun liefdesvuur Vroeg in dit mooie voorjaar kiest zij hem op kleur en verspreidt haar geur Wordt hij daarna goedgekeurd dan vormen zij een paar Met de achterlijven tegen elkaar is het zó gebeurd Na de eitjes nog een dag of acht worden de rupsjes dan verwacht Als die mogen blijven leven duurt het nog maar even of de rupsjes trekken hun jasjes uit En dit is geen verzinsel Hangen als poppen in een spinsel Vogels kunnen er zó niet bij Na 13 tot 20 dagen verpoppen zij En in de voorjaarszon zien nieuwe kleine vossen nog even met de vleugels opgefrommeld dicht het levenslicht Zijn de vleugels uitgevouwen opgepompt en uitgehard Dan is het goed Klaar voor de start vliegen ze vol vertrouwen hun nieuwe kleine vossenleven tegemoet


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.