Chemisch bedrijf ELD in Oosterhout was een 'tikkende tijdbom'

9 juli 2014 om 18:43
nl
Bij chemisch bedrijf ELD op Weststad in Oosterhout was nog veel meer mis dan tot nu toe bekend was. Dat blijkt uit de mailwisseling 2012 tussen de inspecteurs van de Regionale Milieu Dienst (RMD) en de afdeling Vergunningen en Handhaving van de gemeente. BN DeStem heeft de mailtjes in bezit.
Geschreven door

In de e-mails spreekt de unitleider bij de gemeente over de situatie bij ELD als 'een tikkende tijdbom'. Buiten de opslag van gevaarlijke stoffen in loods 3 die daarvoor niet geschikt was, blijkt de inspectie ook zorgen te hebben over de loods 6.
Vaten vier hoog opgestapeld"Loods 6 staat erg vol met vooral klasse 3 en 6 stoffen. De opslag oogt massaal en vaten staan vier hoog opgestapeld", zo meldt de inspectie op 3 april 2012 aan de gemeente. "Naast deze loods 6 is zeer veel activiteit, zonder enige vorm van blussystemen, veel tijdelijke opslag van brandbare stoffen, in combinatie met de vele vorkheftruckbewegingen lijkt dit een onveilige situatie."
Verder treffen de inspecteurs tijdens een onaangekondigd bezoek op 6 april drie volle trailers aan, 'geladen met gevaarlijke stoffen'. "De trailers staan naast een bomvolle loods met brandbare en giftige stoffen, een zodanig risico dat de trailers daar weg moesten", zo schrijft de inspecteur, "zeker omdat het hier niet slechts een nacht betreft, maar een lang paasweekend." Bij de onverwachte controle op zaterdag 6 april bleek het toegangshek van ELD open te staan. Een van de personeelsleden was op het terrein bezig.
'Er moest veel gebeuren'Vanwege de alarmerende mails van de Regionale Milieu Dienst en de unitleider van de gemeente besluit burgemeester Stefan Huisman om in te grijpen bij ELD. Op 17 april 2012 moeten alle gevaarlijke stoffen uit loods 3 verwijderd zijn. Of de veiligheid in de andere loodsen en op de rest van het complex op dat moment ook in orde is, is niet bekend. Duidelijk is wel dat er veel moest gebeuren bij het bedrijf.
'Management laks met aanvragen vergunningen'Twee weken voor de ontruiming treffen de inspecteurs bijvoorbeeld vaten met brandbare stoffen aan in de gangpaden van loods 6. Verder zijn er vragen over de maximale hoeveelheid gevaarlijke stoffen die op het terrein aanwezig mogen zijn en maakt de unitleider zich zorgen over de afstand van de opslagplaatsen en de afstand tot de openbare weg en het vlakbij gelegen, 24 meter, andere chemisch bedrijf Otentic.
Bij de nacontrole op 17 april 2012 treft de inspectie toch weer een vat aan in loods 3 dat daar niet hoort. Het management is van mening dat het vat daar wel mag staan. Ook ziet de bedrijfsleiding geen bezwaar tegen het stallen van volle trailers naast loods 6, terwijl dat volgens de inspectie niet mag. Verder blijkt dat het management laks is met het aanvragen van de juiste vergunningen.
TekortkomingenUit de eerdere onderzoeksrapporten van VROM, REEF en de provincie waren al veel tekortkomingen bij ELD geconstateerd. Het bedrijf is meerdere malen op de vingers getikt vooral na de grote brand bij Chemie-Pack in 2011.
Volgens de provincie had de gemeente de handhaving eerder op orde moeten hebben, gezien alle risico's. Het Openbaar Ministerie heeft het strafrechtelijk onderzoek naar de oorzaak van de brand, die op 4 juni 2013 uitbrak in loods 3, nog niet afgerond.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.