Nu al evenveel drugsafval gedumpt als in heel 2013
De afgelopen maand dook Omroep Brabant in de wereld van synthetische drugs naar aanleiding van die vele dumpingen. Dat verhaal terug te lezen op de speciale themasite omroepbrabant.nl/drugsinbrabant
Op de website staan verhalen over het afval, de drugslabs, de criminelen en de gebruikers. Wat kost het de maatschappij en wat levert het de crimineel op? De kriskras bijdragen van tien juli op Omroep Brabant Radio en de uitzending van Het Beste van Brabant op televisie staan ook in het teken van het verhaal.
Flinke stijging aantal dumpingenOp de website een aantal bijzonderheden. Zo betekent de flinke stijging van het aantal dumpingen niet automatisch een toename in de productie van drugs. De verklaring daarvoor ligt bij de bestrijding.
Doordat bepaalde grondstoffen voor speed en xtc verboden zijn, moesten de producenten op zoek naar een nieuwe manier om de drugs te maken. De oplossing vonden ze door de verboden stoffen zelf te maken. Die extra stap in het productieproces levert extra veel afval op. Dat afval vinden we terug in de Brabantse natuur.
Criminele winstenWat er in totaal verdiend wordt aan de productie en handel van synthetische drugs is niet duidelijk. Wel zijn er voorbeelden te geven. In dit voorjaar werd in Eindhoven 18.000 kilo van de grondstof formamide gevonden. Met deze stof kan in totaal 170 miljoen euro criminele winst gemaakt worden.
Dat bedrag wordt verdiend over de gehele keten. Dus van de grondstofhandelaar in China tot aan de dealer op straat met alle tussenhandelaren en toeleveranciers meegerekend. Met zo'n partij aan grondstof kunnen vele duizenden kilo's aan drugs gemaakt worden.
Ontwikkelingen van labsDoor grondstoffen te verbieden probeert justitie de drugscrimineel de pas af te snijden. De producenten zelf staan echter ook niet stil. Waar een drugslab eerst op een vaste locatie stond, komt het nu vaker voor dat er gewerkt wordt met mobiele labs. Alle apparatuur kan gemakkelijk in een aanhanger worden geladen.
De chemicus of kok, rijdt dan naar de locatie waar grondstoffen aanwezig zijn, stopt de stekker in een stopcontact, klapt zijn lab uit en kan drugs gaan maken.
Voor meer informatie over de wereld rond drugs, voor interviews met betrokkenen zoals een dealer en voor veel beeld en geluid, kijk op omroepbrabant.nl/drugsinbrabant