Vleesverwerker VION in Boxtel sluit vestigingen, geen banen verloren in Nederland
Het bedrijf wil de komende jaren 100 miljoen euro besparen. Hierdoor moet de onderneming weer winstgevend worden. "Er is geen enkele reden om aan te nemen dat er in Nederland banen verdwijnen'', zei Herkemij.
'VION moet op de rails'Herkemij zegt er alles aan te doen om 'VION weer op de rails te krijgen'. Hij verzekert dat het bedrijf niet in financiële problemen verkeert en dat vier van de vijf belangrijkste onderdelen winstgevend zijn. "Het bedrijf is schuldenvrij. We moeten wel alle pijlen op de divisie van het varkensvlees richten om ook die weer winstgevend te maken."
De topman zegt dat de besparingen vooral vanuit Duitsland moeten komen en dat er in Nederland bijna niks zal veranderen. Hoeveel banen er in Duitsland geschrapt worden, is nog onbekend. Het hoofdkantoor in Boxtel moet nog groter worden. "We hebben net land gekocht om het daar verder uit te breiden op termijn."
Eerder bang voor banenverliesVakbond FNV Bondgenoten rekende er eerder nog op dat er ook in Nederland vestigingen dicht zouden moeten. FNV-bestuurder John Klijn sprak woensdag van een mogelijk banenverlies voor honderden medewerkers.
VION leed vorig jaar een verlies van 136 miljoen euro. Het bedrijf zat sinds 2012 met financiële problemen. Om daaruit te komen verkocht het een goedlopend bedrijfsonderdeel, VION Ingredients, voor 1,6 miljard euro. Het grootste deel van de opbrengst ging naar de bank, vanwege de schulden die het bedrijf heeft.
VertrouwenscrisisNaast een financiële crisis, kampt VION ook met een vertrouwenscrisis. Eind vorig jaar werd via Omroep Brabant bekend dat het bedrijf gesjoemeld had met partijen vlees. Een partij van 11.000 kilo normaal vlees werd als biologisch vlees verkocht. Ook stuurden klanten regelmatig vlees terug, omdat er plastic in zat.
De reacties van specialisten zijn niet mals. Dick Veerman is hoofdredacteur van Foodlog en VION-watcher. "Dit bedrijf had gewoon nooit mogen ontstaan", zegt hij tegen Omroep Brabant. "We wilden in Nederland alle varkensslachters bij elkaar halen. Goed streven, maar daar kun je geen marktleider mee worden naast een land als Duitsland dat een kostenvoordeel heeft." Volgens hem is er 'fout op fout op fout op fout' gemaakt.
Bijzonder beheerVION verkeert op dit moment nog in de afdeling bijzonder beheer van de Rabobank. Michiel Herkemij vindt dat niet nodig en zegt daarover in gesprek te zijn met de bank. Hij benadrukt dat de onderneming financieel gezond is. "Wij hebben geen schulden meer. De herstructurering kunnen we grotendeels zelf financieren. Onze financiële targets voor het lopende boekjaar liggen boven budget.''
De nieuwe directeur wil, naast het snijden in de kosten, de komende 2 jaar ook 100 tot 150 miljoen euro investeren in het moderniseren en winstgevend maken van verouderde productieactiviteiten. Dat zal voor een deel worden gefinancierd met geld uit de besparingen. Ook is de topman van plan de export naar Azië op te voeren en te beginnen met exporteren naar Afrika. "Dat zijn twee enorme groeimarkten, waar de marges veel hoger liggen. VION is veel te laat naar Azië gegaan.''
Groot bedrijfVION is een van de grootste vleesbedrijven in Europa met acht fabrieken in Nederland en 34 in Duitsland. In totaal werken er bij VION zo'n 6700 mensen, van wie 1670 in Nederland. Daarnaast zijn 4000 tot 5000 boeren afhankelijk van VION.
Lees alles terug over de problemen bij VION op onze themapagina omroepbrabant.nl/VION.