Provincie belooft meer inzicht in dumpingen xtc-afval in Brabant: 'Het is dweilen met de kraan open'
Drugscriminelen hebben in de eerste helft van 2014 inmiddels meer drugsafval gedumpt dan in het hele vorige jaar. Van Hout maakt zich hard voor een compensatiefonds voor grondeigenaren, de kosten van het opruimen van die dumpingen zijn namelijk voor eigen rekening.
Geen overzicht in problematiekOpvallend is het ontbreken van een totaal en gedetailleerd overzicht van het probleem in de provincie. Het getal van 2013 is ongeveer 150, maar hoeveel er precies is gedumpt lijkt niemand te kunnen vertellen.
Voor de themasite over synthetische drugs ging Omroep Brabant op zoek naar dit soort overzichten, maar vond alleen maar flarden informatie. In verschillende stukken van de provincie komen dan ook andere getallen voorbij, variërend van 135 tot tien.
Neuzen dezelfde kant inDe verschillende overheidsinstellingen hebben slechts zicht in onderdelen waar ze zelf direct mee te maken hebben. Volgens Van den Hout is dat logisch, want er is niet één overheid. "In werkelijkheid heb je te maken met boswachters, boa's, mensen van het waterschap, mensen van de voedsel- en warenautoriteit. Het is lastig om alle neuzen dezelfde kant in te krijgen."
Voor het huidige jaar lijkt dat overzicht er wel te komen. "Door het project 'samen sterk in het buitengebied', kennen de verschillende instellingen elkaars werk." Dumpingen zijn een plaats delict geworden, en ze worden op dezelfde manier geregistreerd. "Eind 2014 moeten we een totaalbeeld kunnen leveren."