Video

Bewoners Oss graven mee naar verleden: 'Eerst schop, daarna tandenborstel'

12 juli 2014 om 13:06
nl
Het spitten in het verleden is normaal alleen voorbehouden aan archeologen, maar in de Osse wijk Horzak kunnen zaterdag ook gewone stervelingen in de grond graven. Daarin zijn ze alleen niet helemaal vrij. "Dat gebeurt wél onder begeleiding."
Geschreven door

De gemeente wil nieuwe huizen laten bouwen in de Horzak. En dus krijgen archeologen van voor die tijd de kans om te zoeken naar historische sporen, voordat de bodem voor tientallen jaren verdwijnt onder een dikke laag steen en beton.
Studenten begeleiden bewonersDe eerste fanatieke Ossenaren stonden zaterdagochtend al met een schop in hun hand klaar om de avonturen van het fictieve personage Indiana Jones in het echt te ervaren. Maar dat gebeurt 'zeker' onder begeleiding, legt stadsarcheoloog Richard Jansen uit. "We zijn hier met een groep studenten uit Leiden die de bewoners zullen begeleiden."
Zo houdt één van die studenten nauwkeurig bij waar de Ossenaren gaan spitten in het verleden. De studente, die met wandelschoenen stevig in de grond staat, kijkt tussentijds nauwkeurig op een kaart. Ze let op welke gebieden nog onder handen moeten worden genomen. Ook probeert ze sporen die al gevonden zijn, veilig te stellen.
Al eerder sporen uit Romeinse tijdTot halfvijf 's middags zijn de Ossenaren in de Horzak aan het graven. Archeoloog Jansen heeft er vertrouwen in dat ze iets vinden. "In 1998 vonden wij op deze plek bewonerssporen en een dorpje uit de Romeinse tijd. Nu verwachten wij vooral sporen uit de Middeleeuwse periode."
Zodra er iets is gevonden, maakt de grote schop plaats voor verfijnder gereedschap. "Daarna gaan we inderdaad over op de spreekwoordelijke tandenborstel", lacht Jansen. De gemeente en de archeologen maken alle vondsten tijdens de meegraafdag later dit jaar bekend in een boekje en op een website.
Sporen uit het verledenIn Oss en omgeving graven archeologen regelmatig naar sporen. In het verleden leverden die onderzoeken bijzondere vondsten op. Zo werden er bij de Gelderse Poort de restanten van een middeleeuws kasteel gevonden, dat hertogdom Brabant moest beschermen tegen het rivaliserende Gelre. Daarnaast vonden archeologen verder onder andere een bijzonder kromzwaard uit de vroege ijzertijd, zo'n 700 jaar voor Christus. Dat gebeurde bij bedrijventerrein Vorstengrafdonk.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.