Goud Peter Gerlagh (18) op internationale wiskundewedstrijd: 'Hij wist als kind wortel vier miljoen'
De scholier van het Theresialyceum in Tilburg wist op de meeste opgaven van hoog wiskundige niveau een juist antwoord te geven, zo maakte de organisatie zaterdag bekend. Hij moest op twee wedstrijddagen drie opdrachten oplossen, waar hij 4,5 uur aan mocht werken. Voor elke opgave waren zeven punten te behalen.
De ouders van Peter, die vorig jaar nog brons won, zijn apetrots op de bijzondere prestatie. "Het is knap, maar de gouden medaille is ook te danken aan een super trainingsschema. Peter bereidde zich hier vier jaar op voor door elke week een paar uur aan hogere wiskunde te werken", zo vertelt zijn vader Reyer, die ooit brons won in dezelfde wedstrijd.
Wortel van vier miljoenDe scholier heeft een echte wiskundeknobbel. "Peter kan abstract denken. Bij anderen zou je bijvoorbeeld voorwerpen moeten laten zien om uit te leggen hoe optellen en aftrekken werkt, maar bij hem hoeft dat niet."
Al vroeg wist zijn vader dat Peter zich wilde verdiepen in wiskunde. "Toen hij zeven jaar oud was gingen we op vakantie naar Zwitserland of Italië. Het was een lange rit en hij vond het leuk om onderweg over wiskunde te praten. Hij wilde weten hoe kwadrateren en wortel trekken werkt. Dat ging zo goed, dat hij aan het eind van de rit wist dat de wortel van vier miljoen tweeduizend is."
Volgens Reyer wil Peter zich, ondanks zijn talent, later niet gaan vastbijten in technische wiskunde. "Hij vindt natuurwetenschappen leuker."
Nóg een Brabander in de prijzenDe 18-jarige scholier maakte deel uit van de Nederlandse afvaardiging bij de gerenommeerde Internationale Wiskunde Olympiade in Kaapstad. Een ander Tilburger, de 17-jarige Bas Verseveldt van het Theresialyceum, behaalde zilver.
De Nederlandse Michelle Sweering uit Krimpen aan den IJssel, die eerder brons won, eindigde in Zuid-Afrika als beste wiskundemeisje van de wereld. Ze haalde als enige een gouden medaille. Nederland werd met de zes deelnemers uiteindelijk dertiende in het landenklassement en versloeg alle andere West-Europese landen. Nooit eerder haalde Nederland zo'n goed resultaat.
Nederland nog nooit zo goedVan de 560 deelnemers ontvingen er in totaal 133 deelnemers een bronzen medaille, 113 een zilveren medaille en 49 een gouden medaille. China, de Verenigde Staten en Taiwan voeren het landenklassement aan. Alleen die landen, en Japan, wisten meer gouden medailles te bemachtigen dan Nederland.
Volgens de organisatie van de Nederlandse deelname deed Nederland het altijd al goed op de internationale wedstrijd, maar nog nooit zo goed als deze editie. Alle zes de leerlingen haalden een medaille.
De Nederlandse resultaten32 punten goud: Jeroen Winkel (17 jaar, Nijmegen, 6 vwo, Stedelijk Gymnasium Nijmegen)31 punten goud: Peter Gerlagh (18 jaar, Tilburg, 6 vwo, Theresialyceum Tilburg)29 punten goud: Michelle Sweering (17 jaar, Krimpen aan den IJssel, 6 vwo, Erasmiaans Gymnasium Rotterdam)23 punten zilver: Bas Verseveldt (17 jaar, Tilburg, 6 vwo, Theresialyceum Tilburg)22 punten zilver: Matthew Maat (14 jaar, Enschede, 4 vwo, Bonhoeffer College Enschede)18 punten brons: Tysger Boelens (18 jaar, Ter Apel, 6 vwo, RSG Ter Apel)