Stuifmail zondag 13 juli: schedel, skelet en agave

13 juli 2014 om 12:07
nl
Iedere week deelt boswachter Frans Kapteijns zijn ontdekkingen uit de natuur in Stuifmail. Op de radio zondagochtend beantwoordt hij vragen van luisteraars. Daarnaast geeft hij op de site tekst en uitleg bij ingestuurde foto's. Deze week komen met name bijzondere botten aan bod.
Geschreven door

Ei van wilde eend"Op de foto is een ei te zien van een wilde eend. Marianne Wijten was daar door zoeken zelf achter gekomen. Heel vaak kan je eieren van wilde eenden in tuinen tegenkomen en dus inderdaad ook in een mooie vlindertuin. De nesten kom je dus niet altijd tegen in de buurt van het water. Sterker nog: ooit broedden wilde eenden in boomholtes. De nesten worden gemaakt van mos, donsveertjes en kleine takjes op de grond. Wilde eenden die in Nederland broeden zijn voornamelijk standvogels."
Skelet van konijn"Volgens mij is het skelet op de foto van een konijn. De voorste tanden zijn duidelijk van een grazer. Konijnen hebben vier snijtanden, en iets verderop de twintig kiezen en twee stifttanden. Stiftanden zijn kleine snijtandjes die achter de snijtanden van de bovenkaak staan. Konijnen malen het voedsel, plantenmateriaal, door tijdens het kauwen de kiezen horizontaal te bewegen. Hierdoor slijten de kiezen netjes op elkaar af."
Schedel van konijn"De vraag van Anne van Dalen was de volgende: denk jij dat het een konijnschedel is, Frans? Mijn antwoord is: ja. Volgens mij is dit een schedel van een konijn."Bloemen van agave
Bloemen van agave"Op de foto de bloemen van een agave. In principe had ik meteen de naam, maar ik twijfelde enorm, omdat a) ik het blad niet zag, en b) niet wist waar de bloemen gefotografeerd waren. Nu wat op en neer getwitterd te hebben kwam er een bevestiging."
"Deze agave was gefotografeerd in Ronda, Spanje. Er bestaan vele soorten agaves, waarvan de meeste van nature in Mexico voorkomen. De planten hebben in het algemeen dikke, vlezige bladeren die meestal bezet zijn met doornen langs de zijkant en eindigen in een scherpe punt. Agaves groeien vrij traag en bloeien pas na vele jaren. Op dat moment groeit er een (in verhouding met de plant) zeer lange stengel uit de plant, waar bovenaan een groot aantal kleine bloemen aan komt. Agaves planten zich voornamelijk vegetatief voort met wortelstekken."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.