Brabantse burgemeesters bedreigd, drugscriminelen krijgen overhand in Brabant
Het bekendste voorbeeld is waarschijnlijk de bedreiging van burgemeester Fons Jacobs van Helmond. Hij moest onderduiken in het buitenland na bedreigingen aan zijn adres.
Ook de burgemeester van Vught wordt tegenwoordig beveiligd met camera's en het huis van een wethouder Rien Wijdeven van Bernheze werd ook een tijdlang beveiligd.
Nationaal Coördinator MisdaadbestrijdingVolgens Brabantse burgemeesters, politie en justitie is het vijf voor twaalf. Ze willen dat er meer geld komt voor opsporing van drugscriminaliteit en burgemeesters moeten meer mogelijkheden krijgen. Daarnaast moet er, net als bij de aanpak van terrorisme, een nationaal coördinator misdaadbestrijding komen.
Dat vindt ook Commissaris van de Koning Wim van de Donk: "Het lijkt wel alsof we nu alleen de sukkels oppakken. De mensen die even niet opletten en makkelijk slachtoffer zijn. De vraag is of we nu de echte criminelen, die het grote geld maken, nu voldoende in de tang hebben."
InfiltratieBrabant en Limburg zijn niet alleen de grootste wietproducenten van het land, ook de meeste synthetische drugs worden er gemaakt. Motorclubs hebben vaste voet aan de grond. Bij invallen in woonwagenkampen worden telkens hennepkwekerijen, wapens, gestolen spullen en miljoenen euro's cash geld en antiek gevonden.
De grote zorg is dat de onderwereld de bovenwereld aan het infiltreren is. Volgens Van de Donk vinden vermengingen steeds vaker plaats. "Soms door het inschakelen van mensen die in de openbare wereld schijnbaar 'bonafide' zijn, maar waarvan justitie en politie wel weten dat er ook een ander verhaal over te vertellen is."
MiljardenhandelVolgens deskundigen worden er jaarlijks miljarden euro's verdiend met de drugshandel. Alleen al in de regio Tilburg zou jaarlijks zo'n 800 miljoen euro verdiend worden met de hennepteelt. En dagelijks zouden zo'n 2500 mensen in de wietteelt actief zijn.
Drugscriminaliteit is niet alleen een probleem van de grote stad. Jan Hamming is nu twee jaar burgemeester in de gemeente Heusden. Regelmatig worden daar xtc-labs opgerold en vinden dumpingen van chemisch afval plaats.
'Tijd voor actie'Het is tijd voor actie vindt Hamming: "Ik vraag ook steeds weer aan de minister om daar extra capaciteit voor beschikbaar te stellen. Om zo de netwerken die betrokken zijn bij drugscriminaliteit bloot te leggen en aan te pakken. We moeten dit te vuur en te zwaard bestrijden."
Brabant mag zich door de drugscriminaliteit de discutabele titel drugsprovincie van Nederland aanmeten. Dit werd nog eens extra duidelijk uit de themasite van Omroep Brabant drugsinbrabant.nl dat in kaart brengt hoe de wereld van de syntethische drugs in Brabant werkt.