Video

'Hij betaalde mijn huur niet': Tilburgers gedupeerd door bewindvoerder die van hoge flat sprong

15 juli 2014 om 17:16
nl
Was het moedwillig fraude plegen of had hij goede bedoelingen, maar nam hij te veel hooi op zijn vork en maakte hij daardoor cruciale fouten? Die vraag over de twijfelachtige werkwijze van de Tilburgse bewindvoerder Pieter de K. hangt nog steeds in de lucht. De K. sprong 15 juni van een hoge flat in Tilburg. Hij overleefde de sprong niet.
Geschreven door

De K. had zo'n 150 cliënten met geldproblemen van wie hij de financiën beheerde en bij in ieder geval een aantal ging dat gigantisch mis.
'Vijfduizend euro is verdwenen'Een aantal oud-cliënten vermoedt dat De K. geld dat eigenlijk voor het betalen van de huur was, gebruikte voor eigen gewin. "Bij mij verdween er 5000 euro aan kinderalimentatie. Dat ontdekte ik pas heel laat, want hij liet me de bankafschriften niet inzien. Daar moest ik herhaaldelijk om vragen. Ik denk dat hij fraude heeft gepleegd, want het geld is weg en hij kon me niet vertellen waarheen. Ik kan het helaas nog niet bewijzen", zo vertelt een van de Tilburgse oud-cliënten van De K.
Dat de K. fouten heeft gemaakt, wil iedereen die betrokken is bij de zaak toegeven, maar de verhalen over zijn intenties lopen uiteen. Volgens collega-bewindvoerder Anco Galesloot ging het niet om malafide praktijken. "Ik ken hem. Zoiets zou hij nooit doen. Pieter nam altijd de zwaarste gevallen op zich en daar had ik hem ook weleens voor gewaarschuwd. Ik denk dat het werk hem boven het hoofd is gegroeid."
Dieper in de putFeit blijft dat er zaken fout zijn gegaan, waardoor mensen met financiële problemen nog dieper in de put zijn geraakt. Om hoeveel mensen het gaat en om hoeveel geld, is nog niet duidelijk. Er zijn ook positieve verhalen. Zo meldde een oud-cliënt zich bij Omroep Brabant die juist heel tevreden is over De K.
Hoeveel gedupeerden er precies zijn moet blijken uit de dossiers van alle cliënten. Die zijn nu overgebracht naar nieuwe bewindvoerders die door de kantonrechter zijn aangewezen. Zij bestuderen de gegevens en moeten bij de cliënt melden wat de situatie precies is.
Waar is het geld gebleven?Sommigen hebben daar al wel een idee over, zoals deze Tilburgse: "Bij mij was de huur vier maanden niet betaald. De woningstichting wilde me uit mijn huis zetten en sleepte me voor de rechter. Ik was helemaal in paniek. Waar moet je dan heen met je kinderen? Uiteindelijk kon ik met behulp van de gemeente voorkomen dat ik mijn huis kwijtraakte, maar niet dankzij hem. Hij heeft de zaak echt besodemieterd en kon aan de rechter ook niet uitleggen waar mijn geld is gebleven."
De Tilburgse is er nog steeds boos over en schakelde al eerder een advocaat in. Ook startte ze de Facebookgroep 'Gedupeerd door bewindvoerder'.
Wie is aansprakelijk?De Tilburgse advocaat Roy van Kerkhof bekijkt of hij nog iemand aansprakelijk kan stellen voor de fouten die de overleden bewindvoerder maakte. "Het wordt een hele lastige. Misschien zijn de erven aansprakelijk te stellen. In dit geval zijn vrouw, maar dat is nu nog lastig te zeggen."
Van Kerkhof was al lange tijd met de zaak bezig. "Bij mij was al wel duidelijk dat er veel mis was. Ik zocht contact met De K., maar ik werd niet teruggebeld. Ik had intussen al contact met de branchevereniging, maar kreeg toen het bericht van het overlijden van De K."
Pieter de K. was aangesloten bij de franchise-onderneming Rappórt IB. Anco Galesloot werkt ook bij Rappórt IB en houdt er toezicht op de aangesloten bewindvoerders. "Ik had regelmatig gesprekken met De K., maar te weinig blijkt nu. Ik heb de dossiers van De K. vluchtig bekeken en heb daarin nog geen aanwijzingen voor fraude gezien. Wel zie ik dat het niet op rolletjes liep."
Had zelfmoord iets met werk te maken?Galesloot zegt dat het voor Rappórt IB een harde les is geweest. "We gaan er nog strenger op toezien dat bewindvoerders zich aan onze protocollen houden. Daar ging De K. met al zijn goede bedoelingen te soepel mee om. Het is ook onze goede naam die hier op het spel staat."
Of de zelfmoord van De K. iets te maken heeft met zijn werk, wil Galesloot wel iets kwijt. "Zijn overspannen toestand heeft er denk ik wel aan bijgedragen, maar was niet de aanleiding."
De komende tijd zal bekend worden, hoe omvangrijk de zaak is en wellicht is er meer duidelijkheid over de intenties van de Tilburgse bewindvoerder. De gemeente heeft de afgelopen tijd voor de oud-cliënten van De K. die het nodig hadden leefgeld verzorgd, totdat nieuwe bewindvoerders waren aangewezen. Die zijn inmiddels bekend en zijn de dossiers aan het bestuderen.
AangifteEen aantal cliënten wil sowieso aangifte gaan doen. Onder hen in ieder geval de bovenstaande vrouwen uit Tilburg.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.