Overzicht: vliegtuigrampen met Brabantse slachtoffers
Vliegrampen zijn zeldzaam, maar vrijwel altijd heftig. De gevolgen zijn niet te overzien, er vallen honderden slachtoffers. Zo ook in 1977 in Tenerife, een van de eerste grote Nederlandse vliegrampen. Een Nederlands KLM-vliegtuig vol vakantiegangers botste tijdens de start op een Amerikaans verkeersvliegtuig.
238 Nederlanders, onder wie 28 inwoners van Noord-Brabant, kwamen om het leven. Een compleet gezin uit Den Bosch en een moeder met twee jonge kinderen uit Roosendaal vonden de dood.
VliegrampenIn 1981 stortte tijdens hevig noodweer een passagiersvliegtuig neer op industrieterrein Moerdijk. Iedereen aan boord overleed. Ook op de grond viel een dode.
In december 1992 stortte in het Portugese Faro een vliegtuig neer van de Nederlandse vliegmaatschappij Martinair. Van de 326 inzittenden kwamen 56 mensen om, vooral Nederlanders. Onder meer Cor ten Hove uit Eindhoven overleefde de ramp, maar zijn leven is sindsdien nagenoeg ondraaglijk, zo zegt hij zelf.
Op 15 juli 1996 werd Brabant getroffen door een vliegramp op eigen bodem. Een Hercules-transportvliegtuig stortte neer op vliegbasis Eindhoven en vloog in brand. 34 van de 41 inzittenden van het vliegtuig kwamen om het leven. Onder de inzittenden waren vier Belgische bemanningsleden en 35 jonge leden van het Fanfarekorps der Koninklijke Landmacht (onder wie één ingehuurde burgermuzikant en één lid van de Defensie, Verkeers- en Vervoersorganisatie) uit Vught.
TripoliEen ander vliegtuigongeluk dat veel mensen doet gruwelen is de vliegramp in Tripoli. Op 12 mei 2010 stortte een Airbus A330 neer bij het vliegveld in de Libische hoofdstad. 103 Nederlanders kwamen om, onder wie twaalf Brabanders. De op dat moment 9-jarige Ruben uit Tilburg was de enige overlevende. Zijn ouders en broertje overleefden de ramp niet.
Ook een echtpaar uit Zundert, een echtpaar uit Waalwijk en een echtpaar uit Eindhoven lieten het leven. Net als het jonge stel Pim Donders en Renske Smith uit Etten-Leur en de 55-jarige Louisa van der Meijden uit Udenhout.
OekraïneHet groot aantal slachtoffers in Oekraïne maakt de ramp tot een van de grootste vliegrampen in Nederland. Aan boord waren 283 passagiers en vijftien bemanningsleden. Alle inzittenden van vlucht MH17 zijn om het leven gekomen. Zeker 48 Brabanders zaten in het vliegtuig.