Geld verdienen met je zolderkamertje; iedereen zijn eigen hotel
Via websites zoals Airbnb kun je foto's en een kort verhaaltje plaatsen over jezelf en je woonruimte. Potentiële gasten vanuit de hele wereld kunnen vervolgens jouw privé-hotel uitkiezen om te komen logeren. Tegen een vergoeding uiteraard.
Frauke van Hoof uit Eindhoven heeft op deze manier in een paar jaar tijd al veertig tijdelijke huisgenoten gehad. "Ik ben zelf een keer naar Spanje gereisd om de taal te leren en heb daar goede ervaringen opgedaan door zelf tegen betaling bij een onbekende te blijven slapen. Bij thuiskomst realiseerde ik me dat ik mijn eigen logeerkamer op dezelfde manier ook nuttig kon maken."
GezelligMomenteel zit de Griekse Sapfo Tsoutsou bij haar op zolder. "Dit is veel prettiger dan in een hotel logeren", vindt Tsoutsou. "Nu woon ik hier echt, dat is veel gezelliger. Het is niet leuk om elke avond alleen in een lege en stille hotelkamer te komen. Nu eten en kletsen we elke avond samen."
Traditionele horeca-ondernemers zoals hoteleigenaren en mensen met een Bed& Breakfast weten nog niet zo goed wat ze hiervan moeten denken. De een probeert op het succes van sites zoals Airbnb mee te liften door er zelf ook overnachtingen aan te bieden, de ander ziet het vooral als oneerlijke concurrentie.
Gelijke monniken...Koninklijke Horeca Nederland, regio Oost-Brabant spreekt van 'een mooi en vernieuwend initiatief'. "Maar we pleiten er wel voor dat deze mensen zich voortaan aan dezelfde regels moeten houden als wij", zegt voorzitter Kees Goossens. "Zij betalen geen toeristenbelasting en wij wel. Zij hoeven niet aan allerlei strenge regels op het gebied van brandveiligheid te voldoen en wij wil. Dat is niet eerlijk. Ik ben voor het principe 'gelijke monniken, gelijke kappen'."
Airbnb is in heel Nederland het afgelopen jaar explosief gegroeid, maar nergens was die groei zo groot als in Brabant. In Eindhoven nam het aantal mensen dat woonruimte aanbiedt in een jaar tijd met liefst 250 procent toe. Ter vergelijking: landelijk is er een toename van 177 procent.
Inwoners van Bergen op Zoom verhuren van alle Brabanders (een deel van) hun huis het meest, daar bieden 547 mensen tijdelijke woonruimte aan.