Video

Trein met slachtoffers vliegtuigcrash Oekraïne vertrokken richting Charkov

21 juli 2014 om 19:09
nl
De trein met slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 in Oekraïne is om zes uur van Torez naar Charkov vertrokken. Oekraïne heeft toegezegd de lichamen zo snel mogelijk aan Nederland over te dragen. Rond een uur maandagnacht bereikte de trein Donetsk. Vanuit daar reist de trein door naar Charkov.
Geschreven door

De lichamen zullen vanaf Charkov rechtstreeks naar Nederland worden gevlogen. Daar kan de identificatie plaatsvinden. Bij de ramp donderdag kwamen bijna driehonderd mensen om het leven. Van hen hadden 193 de Nederlandse nationaliteit. Het aandeel Brabanders onder de Nederlandse slachtoffers is hoog: 48 provinciegenoten kwamen om het leven bij het drama.
In het NBC Congrescentrum in Nieuwegein werd maandagmiddag een besloten bijeenkomst gehouden voor nabestaanden van de vliegramp. Hierbij waren ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Verder woonden premier Mark Rutte en andere kabinetsleden de bijeenkomst bij. Nabestaanden zijn woedend omdat het zo lang duurde voordat de lichamen naar Nederland werden vervoerd. Hun woede richtte zich niet alleen op Rusland, maar ook op de Nederlandse regering.
Toespraak koningNa de bijeenkomst hield de koning een toespraak. Hij zei onder meer dat de ramp ‘een diepe wond in onze samenleving heeft geslagen’. “Het litteken daarvan zal zichtbaar en voelbaar blijven tot in lengte van dagen”, aldus de koning over de vliegramp.
Willem-Alexander was ontroerd door alle verhalen die hij in Nieuwegein hoorde. “Hun verdriet en onmacht snijden ons door de ziel. We weten dat hun verlies niet goed te maken is. Het enige wat we wilden doen is bij hen zijn en luisteren naar hun verhaal.”
'Nationale rouw'Er zou eigenlijk een moment moeten komen waarop we collectief en officieel stilstaan bij wat er gebeurd is in Oekraïne. Dat vinden in elk geval VVD, ChristenUnie, SGP en 50PLUS/Baay. Leden van deze partijen pleitten hiervoor maandagmorgen in de Tweede Kamer.
Caecilia van Peski werkt al een aantal maanden als waarnemer van de OVSE (de organisatie voor veiligheid en samenwerking in Europa) in Oost-Oekraïne. Ze is vorige week teruggekomen voor een kort verlof en gaat deze week weer terug. Van Peski verloor een goede vriend tijdens de vliegtuigcrash. "Dertig collega's van mij zijn naar de crashregio gegaan. We moeten zorgen de dat de betrokken partijen bij elkaar komen."
Lees alle berichtgeving over het vliegtuigongeluk op de themapagina omroepbrabant.nl/vliegramp.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.