Brabant heeft niet genoeg woonruimte voor vluchtelingen

21 juli 2014 om 20:52
nl
Het lukt Brabantse gemeenten niet om genoeg huizen te vinden voor asielzoekers die in Nederland mogen blijven. Op dit moment voldoen 48 van de 67 gemeenten niet aan de opdracht om die mensen eigen dak boven het hoofd te bieden. En dat terwijl het komend half jaar nog meer mensen met een verblijfsvergunning gehuisvest moeten worden.
Geschreven door

Elk jaar in januari en juli krijgen gemeenten van de Rijksoverheid te horen voor hoeveel mensen er een huis geregeld moet worden. Als een gemeente niet genoeg mensen geplaatst heeft, moet dat in de volgende periode alsnog extra gebeuren.
Grote achterstandDe gemeente Breda heeft de grootste achterstand. De stad heeft 70 mensen kunnen plaatsen, maar dat moesten er 119 zijn. Daar wachten dus nog 49 vluchtelingen op een huis.
In Eindhoven wachten nog 22 mensen op een huis. Volgens de gemeente komt dan omdat er dit jaar de helft meer vluchtelingen moeten worden opgevangen dan vorig jaar. De gemeente gaat overleggen met de woningcorporaties om de achterstand weg te werken.
Boxtel doet het beterIn sommige gemeenten gaat het een stuk beter. Zo moest Boxtel 19 mensen plaatsen, maar het lukte de gemeente om voor 32 mensen een huis te regelen.
Vluchtelingen kunnen niet zelf kiezen in welke plaats ze gaan wonen. Wel kunnen ze een voorkeur opgeven. Toch kan het voorkomen dat in de ene gemeente genoeg plaats is en op andere plaatsen niet. Dat heeft te maken met de soort woning. Zo is vaak makkelijker om een heel gezin te plaatsen, dan een alleenstaande. Dat is ook het geval in de gemeente Dongen. "We hebben veel eengezinswoningen, maar er zijn natuurlijk ook vluchtelingen die alleen komen. Die worden dan niet geplaatst in een woning die voor een gezin bestemd is."
Hogere taakstellingIn heel Brabant is dus momenteel een tekort aan woningen voor vluchtelingen. Daar komt bij dat er steeds meer asielzoekers uit vooral Eritrea mogen blijven en dat er in gemeenten steeds meer huizen beschikbaar moeten zijn.
Eigenlijk zouden de Brabantse gemeenten in totaal voor duizend mensen een huis moeten regelen. Dat zijn nu 1.370 mensen.
Korte wachttijd wenselijkVolgens Mariette Sweere, directeur Vluchtelingenwerk West- en Oost-Brabant& Bommelerwaard (WOBB), is het belangrijk om vluchtelingen zo snel mogelijk een huis te geven. Als ze in een asielzoekerscentrum wonen, is het lastig voor ze om een leven op te bouwen.
Vroeger waren de tekorten nog veel hoger. Maar toen waren er meer asielzoekerscentra en dus meer plek. Daar komt bij dat de kosten van iemand in een asielzoekerscentrum relatief hoog zijn. Het is daardoor voordeliger als mensen sneller doorstromen naar een woonhuis.
Creatieve oplossingenOm meer vluchtelingen die in Nederland mogen blijven aan een huis te helpen, pleit Sweere voor creatieve oplossingen. Zo zouden we volgens haar bijvoorbeeld leegstaande kantoorpanden geschikt kunnen maken om in te wonen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.