‘Alcohol vaker de boosdoener dan drugs’, Novadic Kentron reageert op overlijden bezoeker Dominator
“Alcohol staat nog altijd op nummer één in Nederland als het gaat om lichamelijke problemen bij evenementen of in het clubcircuit”, vertelt Dorpmans. De drugs xtc en ghb staan op plek twee en drie. “Het vervelende voor organisaties van dancefeesten is dat mensen drugsgebruik vooraf al associëren met die evenementen.”
Volgens Dorpmans gebruikt veertig procent van de bezoekers van dancefeesten drugs. Hij stelt dat het gebruik van xtc op feesten en in clubs ‘redelijk genormaliseerd’ is. Volgens de politie overleed de Fransman op Dominator vermoedelijk aan een overdosis drugs.
Drugs worden verstoptToch geldt op ieder evenement officieel een ‘zero tolerance’ beleid. Drugs zijn dus verboden. Organisaties wijzen voorafgaand aan een feest op hun website en via social media altijd op het feit dat het gebruik van drugs verboden is. Ze houden zich altijd aan het beleid van de gemeente waar het evenement wordt georganiseerd.
Bij de ingang worden alle bezoekers gefouilleerd. Waterdicht is die controle niet. Feestgangers die drugs willen gebruiken, verstoppen drugs vaak in ondergoed of bh. Daar mag de beveiliging niet fouilleren. De gemeente Eersel liet aan Omroep Brabant weten dat het overlijden van de man geen consequenties heeft voor de vergunning van volgend jaar. Volgens de gemeente gaat het om een incident op een verder goed verlopen evenement.
IncidentenIn de zomer van 2012 overleed een 19-jarige bezoeker van dancefestival Decibel in Hilvarenbeek. Door oververhitting werkten meerdere organen niet meer. Het is nog steeds onduidelijk of er drugs in het spel waren.
Een jaar later overleed een 17-jarig meisje op dancefeest SubQuake in poppodium 013. Ze had xtc gebruikt. Bij Project Hardcore in het Eindhovense Klokgebouw liet een bezoeker in december vorig jaar het leven. Ook hier is nog onduidelijk of drugs de boosdoener was.