Zwager MH17-slachtoffer Erik Vleesenbeek uit Bergen op Zoom: 'We hebben veel steun aan Nederland'
Erik Vleesenbeek werkte als docent bij Almata Jeugdzorg Plus in Ossendrecht en hij woonde met zijn vriendin Lieke Gianotten in Bergen op Zoom.
'Hij deed nooit iemand kwaad'Lieke Gianotten komt oorspronkelijk uit Ridderkerk en stond nog niet officieel in Bergen op Zoom ingeschreven. Erik is de broer van de vrouw van Jeffrey. "Erik was een heel lief persoon en overal bij betrokken. Hij deed nooit iets kwaads of stoms. Hij was ook heel geliefd als leraar. We waren erg trots op hem."
De klap voor de familie is enorm. Volgens Scheffers is de familie erg hecht. "We waren zondag voor de ramp nog bij elkaar. We hebben toen nog vakantiefoto's uitgewisseld en Erik en Lieke en de oudste broer van mijn vrouw een fijne vakantie gewenst."
Tot tranen geroerdDe stoet van de lijkwagens door Nederland naar Hilversum heeft Scheffers en zijn vrouw tot tranen geroerd. "Als je dan ziet dat er duizenden mensen staan en iedereen klapt uit respect... dat is echt ongelofelijk."
Scheffers is dj. Hij draait techno en deephouse onder zijn artiestennaam Skefdeluxe en organiseert ook feesten. 30 augustus bijvoorbeeld. Dan organiseert hij het evenement Pluk de Nacht in gebouw T in Bergen op Zoom. En dat wordt een hele bijzondere editie.
Minuut stilteVoordat hij zijn set draait wordt er een minuut stilte gehouden. "Ik ga iets in elkaar zetten speciaal voor hen. Hun foto komt op vijf meter hoogte in de zaal te hangen en ik ga ook de lichtshow daar speciaal op afstemmen. De rest van de familie zal er ook bij zijn."
De afgelopen dagen zijn een emotionele rollercoaster geweest voor Scheffers en zijn vrouw. "De eerste dagen geloof je het niet, maar je beseft je steeds meer dat het echt zo is. Je wordt geleefd en je hebt het druk en elke dag gaan we naar Eindhoven."
Het zijn vooral de momenten dat hij alleen is of samen met zijn vrouw op de bank zit dat het moeilijk wordt, vertelt Scheffers.
Op zoek naar bevestiging"Dan ga je eraan denken en dan ga je het goed beseffen. In het begin zocht ik naar filmpjes op internet van de ramp waarop lichaamsdelen te zien waren. Verschrikkelijk, maar ik kon het niet laten. Ik wilde bevestiging. Ik wilde weten of Erik en Lieke er ook lagen."
De vreselijke gebeurtenis heeft meteen voor een enorme vliegangst gezorgd bij Scheffers. "Ik denk dat wij nooit meer zullen vliegen. Zeker niet nu je hoort van het neerstorten van drie vliegtuigen in een week tijd. Ik krijg het Spaans benauwd als ik beelden zie van mensen in een vliegtuig en in zo’n stoel."
'Informatievoorziening was slecht'De informatievoorziening was in het begin erg slecht. "We kregen twee dagen na de ramp telefoonnummers die we konden bellen. Dat heb ik gedaan en ik stond drie kwartier in de wacht. Eindelijk kreeg ik iemand aan de lijn, maar die had geen informatie. We zouden nog teruggebeld worden, maar we wachten nog steeds op dat telefoontje."
Tijdens de besloten bijeenkomst voor nabestaanden met minister-president Rutte en koning Willem-Alexander en koningin Máxima is daar volgens Scheffers ook over geklaagd. "Dat liep hoog op, want de duizend nabestaanden die er waren deelden dezelfde mening. Daarna is het gelukkig veel beter geworden. We hebben nu een eigen familierechercheur vanuit de politie waar we terecht kunnen."
Wie en waarom?Hoewel Jeffrey veel volgt via de media is hij niet echt bezig met het rampgebied en met het hoe, wie en waarom. "Het doet heel erg pijn dat mensen aan de spullen zitten. Dat persoonlijke bezittingen worden gestolen en meegenomen. Verder zijn wij vooral bezig met Erik en Lieke en niet met de plaats en wat daar gebeurt."