Video

Grootste gemeentes sporen bijna acht miljoen aan bijstandsfraude op

27 juli 2014 om 17:28
nl
De acht grootste Brabantse gemeentes hebben vorig jaar 7,8 miljoen euro aan bijstandsfraude opgespoord. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Brabant. Gemeentes zijn verantwoordelijk voor de toewijzing van en controle op bijstandsuitkeringen.
Geschreven door

Omroep Brabant deed navraag bij de grootste gemeentes, namelijk Bergen op Zoom, Roosendaal, Breda, Tilburg, Den Bosch, Eindhoven, Helmond en Oss. Daaruit blijkt dat Eindhoven vorig jaar het meeste fraudegeld heeft opgespoord, liefst 1,8 miljoen euro. In Oss was daarentegen in verhouding sprake van de meeste fraudegevallen. Ruim 1500 inwoners daar krijgen een bijstandsuitkering, terwijl er bij 273 fraude werd geconstateerd.
Levert de gemeente Oss goed werk of is er simpelweg te veel fraude? Wethouder René Peters: "Er is geen enkele reden om aan te nemen dat hier meer fraude is dan elders. We zoeken op een uitgebreidere manier dan andere gemeentes." Oss vindt in verhouding minder fraudegeld dan andere gemeentes en dat is volgens Peters logisch. "Hoe sneller je iets vindt, hoe minder groot het probleem dan is."
Onderzoek naar fraudeursAnton is bijstandsfrauderechercheur. Hij werkt voor Baanbrekers, een organisatie die voor meerdere gemeentes de uitkeringen en de controle daarop regelt. "We screenen mensen die een aanvraag doen, daarnaast doen we onderzoek naar mensen die al een uitkering krijgen." Dat kan met een steekproef, maar ook door een tip. "Tachtig tot negentig procent van de onderzoeken worden gestart na één tip."
"Een bijstandsuitkering is voldoende om te voorzien in het levensonderhoud en daar houdt het op. Daar past dus geen luxe bij", zo vertelt Anton. In een onderzoek probeert hij via internet, aangeleverde gegevens en veldwerk een beeld te schetsen van hoe iemand leeft. Klopt er iets niet, dan volgt er een gesprek.
Verkeerd beeldUit de cijfers blijkt dat Oss koploper is wat betreft fraudezaken. Toch denkt wethouder Peters dat er sprake is van een verkeerd beeld. "Het beeld wat mensen hebben van uitkeringsgerechtigden is dat ze niet willen werken en dat ze frauderen, maar dat is niet terecht."
Bijstandsfraude wordt namelijk niet altijd met opzet gepleegd. Soms wordt er simpelweg vergeten veranderingen door te geven, wat wel onder fraude valt. Peters: "Dat is ook de reden waarom we er bovenop zitten, om het correcte beeld ook sterk neer te zetten."
De complete lijstBergen op Zoom - 248.000 euroRoosendaal - 923.000 euroBreda - 674.000 euroTilburg - 1,6 miljoen euroDen Bosch - 1,8 miljoen euro Eindhoven - 1,8 miljoen euroHelmond - 444.500 euroOss - 235.000 euro

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.