Stichting Herculesramp wil nabestaanden vlucht MH17 helpen bij oprichten stichting lotgenoten
"Deze ramp vertoont veel overeenkomsten met de ramp die wij meemaakten", vertelt Peter Kempen van de Stichting Herculesramp aan Omroep Brabant.
Grote overeenkomsten"Het aantal slachtoffers ligt natuurlijk nu veel hoger en geen ramp is te vergelijken. Maar er zijn ook grote overeenkomsten. De grootste is dat het in beide gevallen een ramp is die niet nodig was. Op het moment dat het gaat om een ongeluk door een technische storing is er meer begrip dan als er slachtoffers vallen bij een ramp die achteraf niet nodig blijkt te zijn."
Bij de Herculesramp in juli 1996 kwamen 34 jonge leden van het Fanfarekorps van de Koninklijke Landmacht om het leven. Hun transporttoestel stortte neer bij Vliegbasis Eindhoven.
Serieuze meerwaardeHet contact met de nabestaanden van vlucht MH17 over de oprichting van een stichtring voor lotgenoten verliep volgens Kempen 'heel informeel'. "Ik weet nog niet op wat voor termijn ze dit willen gaan doen. Maar er zijn nabestaanden die leven met de vraag of het verstandig is dit te gaan doen. Ik heb uitgelegd hoe dit destijds bij ons tot stand kwam en ze kijken nu of ze hiermee iets gaan doen."
Volgens Kempen heeft zo'n stichting een serieuze meerwaarde. "Met zo'n stichting weet iedereen precies van elkaar wat er speelt. Wij waren destijds ook een spreekbuis voor Defensie om zaken geregeld te krijgen. Het werkt in mijn ogen beter als je dit collectief doet dan als iedereen individueel naar instanties gaat." En het helpt bij de verwerking. "Als stichting organiseren we elk jaar een herdenking. Die wordt ook na achttien jaar nog steeds goed bezocht, dus die behoefte blijft. Als een stichting dit niet doet, zou het niet gebeuren."