'Vragen moeten beantwoord worden', oud-aalmoezenier Agterberg weet wat nabestaanden MH17 doormaken
Thuis op de bank in Utrecht vertelt Martien Agterberg dat de vliegramp in Oekraïne hem sterk doet terugdenken aan de Herculesramp in 1996. Als hoofd leger-aalmoezenier coördineerde hij de geestelijke verzorging van alle nabestaanden van deze ramp.
Op televisie ziet hij voor hem herkenbare beelden voorbijkomen: "Nabestaanden die wanhopig en radeloos zijn. Maar ook de woede en het onbegrip dat juist hen dit moet overkomen."
Oud zeerBij nabestaanden van de Herculesramp is volgens Agterberg veel oud zeer naar boven gekomen: "Het was bizar en bijzonder om te zien dat er deze week alleen maar naamloze kisten naar Nederland kwamen. Dat roept bij nabestaanden van de ramp in 1996 pijnlijke herinneringen op. Toen stonden er op Eindhoven Airport óók 32 naamloze kisten met daarin hun dierbaren."
Voor degenen die over hun emoties willen praten is Agterberg nog steeds een aanspreekpunt. Ook is hij lid van het bestuur van de Stichting Herculesramp. "In deze dagen is het belangrijk dat je er bent. Je kunt en moet niet al veel zeggen, je moet er zijn."
Toedracht ongelukWaar veel nabestaanden van de Herculesramp nu ook weer mee worstelen, is de waarheidsvraag. Want daar hebben zij volgens Agterberg nooit antwoord op gekregen. "Weten wat er precies is gebeurt is ontzettend belangrijk voor de rouwverwerking", aldus de oud-aalmoezenier.
Hij hoopt dat de familie en vrienden van de slachtoffers van vlucht MH17 die antwoorden wél krijgen: "Er zijn de afgelopen dagen mooie woorden gesproken door onze regering en ook de Koning. Ik hoop dat alle beloftes aan de nabestaanden van deze ramp ook worden nagekomen."
Alle berichten over de vliegramp met MH17 vind je op www.omroepbrabant.nl/vliegramp.