Vrijwilligers redden vissen uit vieze vijver in Tilburg
De betrokkenen kregen dat voor elkaar nadat ze herhaaldelijk klaagden over de vissterfte in de vieze vijver.
HandtekeningenactieEen van hen, Elly Stokkermans startte een handtekeningenactie op en de visvereniging bracht het probleem onder de aandacht bij de media. Dat zorgde er uiteindelijk voor dat de gemeente besloot iets aan de situatie te doen.
Omdat de vijver lek is en het waterpeil niet meer wordt bijgehouden, is het noodzakelijk om de vijver nu leeg te halen, anders zakt het zodanig dat nog meer vissen sterven.
Noodgedwongen"Het is echt noodgedwongen. We hadden het liever een andere dag gedaan, want het is hartstikke warm", zo vertelt Fons Jonkers van de hengelsportvereniging. Eigenlijk wilden de vrijwilligers maandag al beginnen, maar de extreme regenbuien gooiden roet in het eten.
De gemeente betaalt het leegpompen van de vijver. Het vangen van de vissen doen de vrijwilligers zelf. "Het is wel lastig, want de vijver is nog niet helemaal leeg. We proberen het nu met sleepnetten. Waarschijnlijk moeten we morgenvroeg nog even door", aldus Jonkers.
Duizend vissenDe naar schatting duizend vissen worden stuk voor stuk in een bak met een zuurstofpomp gezet en verhuizen dan naar het Wilhelminakanaal. De kans is groot dat ze daar ooit weer worden opgevist door leden van de hengelsportvereniging.
Soms doen de vrijwilligers opmerkelijke vangsten in de vijver. Zo is er dinsdagmiddag een Aal van bijna één meter lengte opgevist. De vis, die iets weg heeft van een slang, is echt zo glad als een Aal. Het was nog een hele klus om hem te vangen.
De vissers zijn er zeker van dat er nog mee grote vangsten volgen. Zo zou er nog een gigantische snoek in de vijver zwemmen. Wanneer de nieuwe vijver er komt, is nog niet bekend.