'Bouw terpen en graaf kuilen om wateroverlast zoals in Tilburg en Loon op Zand te voorkomen'

5 augustus 2014 om 13:02
nl
Er moet in steden en dorpen meer rekening worden gehouden met het opvangen van regenwater na stortbuien. Dat meldt de NOS op basis van een rapport van de Deltacommissie, dat binnenkort openbaar is.
Geschreven door

Mede door de wateroverlast in Tilburg en Loon op Zand zegt de commissie dat gemeentes tijdens het bouwen van woningen rekening moeten houden met wateroverlast. Zo kunnen er kuilen worden gegraven waar het water naartoe kan. Een andere mogelijkheid zijn volgens het rapport ruimtes onder parkeergarages waarin water kan worden opgeslagen. Ook kunnen er plantjes op daken worden geplaatst die water goed opnemen.
De Deltacommissie schrijft volgens de NOS ook dat er meer terpen moeten komen. Dat zou een oplossing kunnen zijn voor elektriciteitshuisjes. Door wateroverlast viel er pas één uit in Tilburg, waardoor een hele buurt zonder stroom zat.
Gemeentes druk met plannenDe gemeentes Tilburg en Loon op Zand lieten vorige week al weten dat ze maatregelen treffen om het water beter af te voeren. In sommige huizen stond toen het water centimeters hoog. Ze willen onder meer de riolering aanpassen.
Volgens de gemeente Loon op Zand is het advies van de Deltacommissie, dat op Prinsjesdag verschijnt, bekende informatie. "Wij zijn al bezig met diverse werkzaamheden na de wateroverlast", zo vertelt een woordvoerder. "We gaan onder andere het riool aanpassen en bestrating aanleggen die beter water doorlaat." Ook werkt Loon op Zand aan zogeheten waterbergingen, waarin het water tijdelijk ondergronds kan worden opgeslagen.
Tilburg wil leren van rapportDe gemeente Tilburg wacht op het hele rapport van de Deltacommissie en gaat het dan bestuderen. "We zijn heel erg geïnteresseerd in het totale rapport en wat wij er als stad van kunnen leren", laat woordvoerder Tom Daelman weten.
Volgens Daelman gebeurt er al een hoop om in de toekomst wateroverlast te kunnen voorkomen. Zo is Tilburg al enkele jaren bezig met de aanleg van een blauwadersysteem.
Doel van blauwadersysteemHet doel van dat systeem is water op straat zoveel mogelijk te voorkomen door regenwater af te koppelen van de gemengde riolering. Dat betekent in veel gevallen de regenpijp af te zagen en aansluiten op deze zogeheten blauwe aders.
Bij de vervanging van oude riolering wordt het blauwadersysteem stukje bij beetje aangelegd, maar volgens Daelman kan het nog jaren duren voor alle oude riolering is vervangen en het hele systeem er ligt.
Leed van gedupeerdenDe gemeente Tilburg is nu vooral bezig met het leed van die mensen die gedupeerd werden door de enorme hoosbui. "Met betrokken partijen kijken we hoe we de problemen in de toekomst kunnen voorkomen."
Het gaat volgens Daelman dan om specifieke locaties. Plekken zoals een parkeerkelder die vol water stond. "Onze focus ligt nu daar. Als het advies van de Deltacommissie bekend is, gaan we kijken wat we daarmee doen. Dat advies zullen we zeker niet in de wind slaan."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.