Video

Dakloze Lily over 'slaapkist' Snoose: ‘Huiselijk gevoel, maar ik miste wel een opbergvakje'

7 augustus 2014 om 11:03 • Aangepast 21 november 2020 om 23:06
nl
De dakloze Lily uit Eindhoven testte woensdagnacht voor het eerst de Snoose, een mobiele slaapplek voor daklozen. Het resultaat? "Ik heb heerlijk geslapen. Het was knus, maar wel erg warm."
Profielfoto van
Geschreven door

Piet en Hugo van Rooij bedachten samen de Snoose, een speciale kist waarin daklozen veilig en droog kunnen slapen. De bovenkant kan voor een deel opgeschoven worden.
'Huiselijk gevoel'“Het is natuurlijk anders dan normaal, dan lig ik namelijk in een tent. Maar de Snoose geeft je een huiselijk gevoel”, vertelt Lily na de eerste nacht in haar nieuwe slaapplek.

Wachten op privacy instellingen...

De kist is van binnen geïsoleerd. Er zijn ventilatiegaten voor frisse lucht en natuurlijk is de Snoose waterdicht. “Vannacht is geen druppel water binnengekomen.” Het project lijkt dus een succes te worden.
AanpassingenHugo: “Dit is nog een testmodel. We gaan nog wat aanpassingen doen. Het lampje moet bijvoorbeeld wat hoger worden opgehangen, want daar had Lily last van vannacht.” Als de Snoose verbeterd is, zijn Piet en Hugo van plan om hun Snoose in te zetten voor alle vluchtelingen in de wereld.
Lily heeft nog wel een tip voor de bedenkers van het project. “Misschien is het een idee om een opbergvakje te maken voor een bril of andere spullen die je dichtbij je wil hebben. Verder voldoet de Snoose wat mij betreft aan alle eisen.”
'Kortetermijnoplossing'Bestuurder Ting Yu Chu van de maatschappelijke opvang Neos ziet de Snoose niet als de oplossing voor daklozen. ''Helpt dit mensen verder? Dat vraag ik me af bij dit project.''
Chu wil liever verder vooruit kijken. ''Dit is een kortetermijnoplossing. Zo help je de daklozen niet hun eigen bestaan weer op te pakken. Wij zien liever dat ze een woning krijgen waardoor er weer structuur in hun leven komt.''
Gemeente: 'dozen niet nodig'Per 1 oktober sluit nachtopvang 't Eindje in Eindhoven. De bedoeling is dat de daklozen dan via opvanghuizen uiteindelijk doorstromen naar zelfstandig wonen.
Volgens een woordvoerder van de gemeente zijn de Snooses overbodig. ''De afspraak met Neos en Novadic is dat er geen nieuwe daklozen op straat mogen komen te staan. We gaan er dus vanuit dat de dozen niet nodig zijn.''

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.