Video

Toeristenbelasting in Brabant: een doolhof van bedragen en percentages

11 augustus 2014 om 12:27
nl
Het lijkt complete willekeur en de verschillen zijn groot als het om het heffen van toeristenbelasting in Brabant gaat. Dat blijkt uit een inventarisatie van Omroep Brabant. Sommigen gemeenten berekenen vanwege de gastvrijheid geen toeristenbelasting. In andere gemeenten moeten toeristen enkele euro’s per persoon per nacht ophoesten.
Geschreven door

Voor een overnachting op een camping of in een hotel moeten gasten behalve het overnachtingstarief ook toeristenbelasting betalen. De hoogte van die belasting bepaalt een gemeente zelf.  
Hoeveel toeristenbelasting er precies in alle Brabantse gemeenten wordt geheven vind je hier [PDF, 244 kB].  
Toe aan duidelijkheidDe Brabantse recreatiesector is hard toe aan duidelijkheid en eenduidigheid, vindt de Vereniging van Recreatieondernemers Nederland. Omroep Brabant vroeg 67 gemeenten in de provincie naar hun tarief voor toeristenbelasting.
Een toeristische trekpleister als Oisterwijk vraagt 1,45 euro per persoon per nacht, Bergen op Zoom heeft één tarief voor alle overnachtingen: 1,33 euro en in Nuenen moet 2,16 euro worden betaald. Een hotelovernachting kost een toerist in Den Bosch 3 euro, in Eindhoven 3,50 euro. In Breda betaal je juist een percentage van de overnachtingskosten: 3,25 procent.
Of je betaalt helemaal niksWie overnacht in bijvoorbeeld Uden, Geertruidenberg, Son en Breugel, Steenbergen, Etten-Leur of Helmond is vrij van het betalen van  toeristenbelasting.
Uden is dus een van de gemeenten waarin geen toeristenbelasting wordt gevraagd. Gastvrijheid staat hoog in het vaandel van Uden. En daar hoort geen toeristenbelasting bij, vinden ze in ‘de stad om van de te houden’.
Gaten dichten in gemeentebegrotingOok de Recron (Vereniging Vereniging van Recreatieondernemers Nederland) is geen voorstander van het heffen van toeristenbelasting. “Maar we beseffen dat we het niet meer is terug te draaien. Meer duidelijkheid en eenduidigheid zou wel prettig zijn”, zegt Willem Kraanen, regiomanager Brabant voor Recron.
Volgens hem zijn er geen duidelijke regels, zoals bij de Onroerend Zaakbelasting. Kraanen: “Gemeenten bepalen zelf het beleid. En dat beleid is wispelturig. Sommige gemeenten hanteren één tarief, andere maken onderscheid tussen bijvoorbeeld een overnachting op een camping of een hotel. Ook de jaarlijkse verhoging wisselt van een vast percentage tot bijvoorbeeld een verhoging van 0,40 naar 1,60 euro.”
Makkelijke prooiDe regiomanager weet dat er gemeentes zijn die gaten in de begroting dichten met de opbrengst van de toeristenbelasting. “Toeristen zijn een makkelijke prooi: een toerist klaagt niet”, stelt Kraanen. Hij vindt 0,75 euro per overnachting een mooi tarief.
Het argument van gemeentes dat de belasting nodig is om bijvoorbeeld een fietspad aan te leggen in het buitengebied, haalt hij meteen onderuit. “Fietsen de inwoners van die gemeente niet over hetzelfde fietspad?”    
Mooie dingen in duur EindhovenEindhoven heeft evenveel hotelkamers als de rest van Brabant bij elkaar opgeteld. De stad krijgt voor elke overnachting van een toerist 3,50 euro overgeschreven van een hoteleigenaar. En dat is ‘pure diefstal’, vindt een hoteleigenaar die liever anoniem blijft.
Peter Kentie van Citymarketing vindt dat onzin. “We hebben de opbrengst van de toeristenbelasting geoormerkt. Het wordt gebruikt om mooie evenementen te organiseren in de stad. Niemand heeft problemen om toeristenbelasting af te dragen, omdat er van dat geld zoveel moois in onze stad gebeurt”, zegt Kentie.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.