Meeuwen als lekkernij: 'Als oorlog uitbreekt, dan gaan ze gewoon in de pan'
De Helmondse kok Mounir Toub maakte ooit in De Wereld Draait Door een duif klaar. En als je een duif kunt eten, waarom dan geen meeuw?
Genoeg vlees?Ze zijn over het algemeen wat slanker, maar een beetje serieuze zeemeeuw compenseert dat weer in grootte. Dus genoeg vlees om mee te werken, zou je zeggen.
"Ik weet niet hoe een meeuw smaakt en ik heb nog nooit van een meeuwenrecept gehoord. Ik ken ook geen kok die er ooit een bereid heeft. Maar goed, als hier de oorlog uitbreekt en ik krijg er een te pakken, dan gaat ie gewoon in de pan", aldus Toub.
Lang wekenGelukkig leven we in een redelijk vredevolle situatie. Keerzijde is dat we Toub niet zover kunnen krijgen dat hij een zilvermeeuwensoepje trekt of een kokmeeuwenstoofpotje bereidt. Helaas.
Op internet komen we zowaar allerlei recepten tegen. Ook leren we dat de zeemeeuw niet echt heel lekker is, omdat het dier nogal vissig smaakt. Je moet ze heel lang in zout water of azijn laten weken om die vissige smaak weg te krijgen, maar vervolgens zijn de mogelijkheden eindeloos, als we de schrijvers van de recepten mogen geloven.
Een traditioneel recept uit Noorwegen bijvoorbeeld van Nils Harald Moe. Het gaat als volgt:
"Leg spek in een pan en bak het tot het vet uitgesmolten is. Doe kleine stukken meeuwenvlees erbij (het liefst van de borst) en bak het bruin. Uitje erbij, glazig bakken en ook nog wat kerrie en meel. Daarna water of bouillon erbij en alles twintig minuten laten pruttelen. Peper en zout toevoegen naar smaak en aan het eind wat slagroom toevoegen. Smakelijk."
Van Noorwegen naar EngelandNils Harald Moe bestaat, maar het meeuwenrecept is niet van hem. Een zoektocht leert dat de Noor allerlei traditionele Noorse recepten uit de regio's Finmark en Nordland heeft verzameld en gebundeld in een boek.
In dat boek zou ook het meeuwenrecept zijn opgenomen. Helemaal intrigerend is het verhaal van het Engelse plaatsje Totnes. Daar schijnen ze al sinds de Middeleeuwen meeuwen te eten. Die verhalen duiken overal op internet op als je op zoek bent naar meeuwenrecepten.
Gemarineerde meeuw en meeuwentaartZe zijn allemaal te herleiden naar één website van de plaatselijke duikclub in Totnes. De club is erkend door de Engelse nationale toezichthouder als officiële duikclub en dus zou je zeggen dat wat zij melden geen onzin is.
"Fossielen tonen aan dat mensen al in de ijstijd zeevogels aten… Totnes heeft een geheime nalatenschap als het gaat om zeevogelrecepten." De website omschrijft de gerechten als delicatessen. Zo heeft het plaatsje recepten voor het maken van meeuwentaart, gemarineerde meeuw met mint en gerookte meeuw soufflé.
Koken is inOok geeft de website antwoord op de vraag of meeuwen veel vlees hebben. "De meeuw bestaat voornamelijk uit veren. Het is geen kip of kalkoen. Er zijn behoorlijke aantallen meeuwen nodig om één gerecht uit de meeuwenkeuken te kunnen bereiden."
Koken is uitermate populair gezien de roem van koks als Rudolph van Veen, Jamie Oliver en Robert Kranenborg. En hoe gekker, hoe beter.
Als VVD'er is nu misschien wel je beste optie om af te reizen naar Totnes. Je komt vast terug met een map vol heerlijke gerechten, niet echt exotisch, maar wel bijzonder en je wint zo heel culinair Nederland voor je.
Met een beetje geluk zit je zo bij Matthijs van Nieuwkerk en Robert Kranenborg aan tafel om de gerechten aan heel Nederland te tonen.
Meeuw a la Jan WolkersJe kunt ook nog altijd voor het enige bekende Nederlandse meeuwenrecept van Jan Wolkers gaan, maar of je daar zoveel zielen mee gaat winnen?
Meeuw a la Jan Wolkers met baksteen:
"Doe de meeuw in een pan met een baksteen; bedek met water en zet op het vuur. Als de baksteen gaar is gooi je de meeuw weg."