Video

Brandbrief vakbonden over 'angstcultuur' Catharina Ziekenhuis Eindhoven

29 augustus 2014 om 08:13
nl
De vermeende angstcultuur in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven neemt 'ongezonde vormen' aan. Onder artsen en verpleegkundigen heerst een hoge mate van onvrede en binnen het ziekenhuis wordt slecht en verkeerd gecommuniceerd. Dat schrijven vier vakbonden in een brandbrief.
Geschreven door

Vakbonden FNV AbvaKabo, CNV Publieke Zaak, NU'91 en FBZ zijn boos over de communicatie na de geheime filmopnamen die het ziekenhuis van eigen personeel maakte. In de brief stellen zij ‘buitengewoon teleurgesteld’ in de top van het ziekenhuis.
'Sprake van angstcultuur'Bij een bijeenkomst van de vakbonden eerder deze maand zouden sommige werknemers daarnaast hebben gezegd dat er een angstcultuur heerst bij het ziekenhuis. Zij zijn bang om hun verhaal te doen uit angst ontslagen te worden. Volgens Peer Meesters van NU’91 gaat het om enkele signalen. “Het is niet zo dat wij aan de lopende band klachten krijgen.”
CNV pleit intussen voor ‘een onafhankelijk onderzoek naar alle geluiden’, laat Jacob Riepe aan Omroep Brabant weten. Dit onderzoek zou de lucht enigszins moeten klaren tussen de werknemers en de ziekenhuistop. Ook gaat de Raad van Bestuur van het Catharina Ziekenhuis in gesprek met de vakbonden om tot een oplossing te gekomen.
Beelden bedoeld als 'wake-upcall'De geheime filmopnamen waar het allemaal mee lijkt begonnen, kwamen afgelopen maand aan het licht. De top van het Catharina Ziekenhuis liet het personeel bewust een week lang denken dat het werd gefilmd voor het televisieprogramma Zembla, tot woede van de vakbonden.
De beelden bleken later bedoeld als 'wake-upcall', om tekortkomingen van het personeel wat betreft de hygiëne aan te tonen. Ze lieten met name zien hoe een deel van de medewerkers tijdens het werk geen beschermende kleren droeg en hoe ze sieraden aan hadden tijdens het werk, wat verboden is.
Zoveelste incidentHet Catharina Ziekenhuis bood excuses aan en wiste de beelden. Desondanks is het stiekem filmen van werknemers een zoveelste incident in het ziekenhuis, na het ontslaan van een topinternist en dermatologen. Die laatste groep is nog steeds verwikkeld in een juridische strijd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.