Boxmeer heeft ook een eigen stylist... en Maarten Spruyt is een hele goeie
Hij heeft inmiddels een mooi rijtje tentoonstellingen ingericht, onder andere voor het Rijksmuseum, het Centraal Museum en het Zeeuws museum. "Het gaat erom die werken bij elkaar te brengen, die elkaar versterken", zegt hij. En op dit moment is hij bezig in Boxmeer.
De kunst van het gelovenDe komende drie weekeinden staat Boxmeer in het teken van 'De Kunst van Geloven'. Bij de vierde aflevering van dit evenement is in zes kapellen kunst te zien die door Maarten Spruyt is uitgezocht. Spruyt heeft blijkbaar een goed adresboekje want hij heeft niet de minste kunstenaars naar Boxmeer weten te halen. Onder andere Tilburger Paul van Dongen doet dit jaar mee.
Het idee om Spruyt voor deze klus te vragen, kwam op toen de organisatie van 'De Kunst van Geloven' de AVRO-documentaire zag over de recente successen van Spruyt. Daarin kwam ook zijn geboorteplaats Boxmeer aan de orde. Toen was een mailtje snel verstuurd.
Mooie plekjesEn Spruyt mocht met een paar mooie plekjes aan de slag. De Mariakapel in Holthees bijvoorbeeld. In het sobere gebouw dat verscholen ligt tussen de bomen, maakte hij ruimte voor Alet Pilon; als blikvanger fungeert hier 'Don't Worry'; een prachtig beeld van oude dekens dat een vrouw voorstelt die voorover ligt geknield, haar hoofd verscholen tussen de dekens waaruit het beeld als het ware oprijst. Een grappig en verwarrend detail vormen de werkelijk enorme pumps die het beeld van de kunstenaar meekreeg.
'De Kunst van Geloven'De kijker kan denken dat de vrouw ligt te bidden en daarom past ze zonder aarzelen in het thema 'de Kunst van Geloven'. Dat thema komt niet meteen naar boven bij de kunst van Heringa en Van Kalsbeek in de Nepomukkapel in Boxmeer. "Het is gelukkig een breed thema waar veel in past," zegt Spruyt.
Verrotting Heringa en Van Kalsbeek leverden voor de kapel werken waarvoor ze aan de slag gingen met kunststof, ze staan erom bekend. In een enorme installatie herken je aan de ene kant breekbare bloemetjes en aan de andere kant materiaal dat gesmolten klontert en zo juist aan verrotting en ondergang doet denken. Maarten Spruyt ziet er een oerknal in. Het is in ieder geval kunst waar je lang naar kan kijken.
'De kunst van Geloven' komt om het jaar terug. Dit jaar duurt het evenement tot en met 14 september.