Brabantse steden zijn niet zo groen
Wageningen University& Research centre (UR) stelde de lijst samen door het aantal vierkante meters openbaar groen binnen de bebouwde kom te delen door het aantal huishoudens. Met die methode zijn Heerlen en Emmen de groenste gemeenten van Nederland.
Vergeleken met 2009Eindhoven en Den Bosch staan op plaats vijf en negen. De Wageningse universiteit vergeleek de resultaten van dit jaar ook met die van 2009. Eindhoven heeft dan bijna zes procent meer groen dan in 2009. Ook Den Bosch doet het iets meer dan vijf procent beter.
In Tilburg gaat het volgens Wageningen UR een stuk slechter: de stad staat op de negentiende plaats en heeft 21 procent minder groen dan in 2009. "Stedenbouwkundigen zien in stukjes groen geen waarde omdat het niet bebouwd is", verklaart Bram van Beurden van Stichting Stadsbomen Tilburg de daling.
"Natuur die al weg is, is nauwelijks weer terug te halen. Zo was de Piushaven ooit een groen en divers gebied. Daar is veel gebouwd, nu willen ze dan wel een biologische kade maken, maar dat is eigenlijk te laat."
Verticaal groenVan Beurden denkt dat verticaal groen één van de weinige oplossingen is voor Tilburg op dit moment: "Denk dan aan klimplanten of hangende tuinen. Dat zorgt voor verkoeling in de stad en het is ook heel goed voor de luchtkwaliteit."
In een persbericht onderschrijft de universiteit de signalering van Van Beurden: "Groen heeft een positief effect op de gezondheid van mensen. Het vermindert luchtvervuiling en groen dempt geluidhinder. Een belangrijke functie is ook de waterberging bij zware regenval en verkoeling als het warm is."