Luchtlandingsoperatie Market Garden was een mislukking maar bevrijdde Zuid-Nederland
Op zondag 17 september 1944 maken de Geallieerden zich op voor de grootste luchtlandingsoperatie uit de Tweede Wereldoorlog, Market Garden. Het is de Britse maarschalk Montgomery die het gewaagde plan bedenkt en doordrukt.
Het Engelse 30ste legerkorps staat in België aan de Nederlandse grens met zo'n 20.000 militaire voertuigen. Het plan is om met een bliksemactie van Lommel in België door te stoten naar Arnhem over een smalle corridor. Een afstand van zo'n 120 kilometer.
Belangrijke rol parachutistenHet bezetten van die bruggen op de route is cruciaal en dat is de taak van zo'n 25.000 Amerikaanse en Britse parachutisten. Zij zullen alle belangrijke bruggen over verschillende kanalen en over de rivieren de Maas, de Waal en de Nederrijn moeten innemen en behouden totdat het grondleger aankomt.
Ze landen per parachute of in zweefvliegtuigen in drie landingsgebieden. In de buurt van Son en Best, bij Grave en Groesbeek en ten westen van Arnhem.
VertragingenAanvankelijk gaat Market Garden goed voor de geallieerden. De weerstand is minimaal en bijna alle doelen worden bereikt. Maar toch treden er cruciale vertragingen op door slechte planning en toevalligheden.
De brug bij Son wordt door de Duitsers voor de neus van de Amerikanen opgeblazen. De genie bouwt binnen twaalf uur een nieuwe Baileybrug. Maar het Engelse grondleger loopt vertraging op.
De Engelsen bij Arnhem hebben problemen met hun radio's. Belangrijke inlichtingen van het Nederlandse verzet over de Duitse weerstand worden genegeerd door de legertop. En de Duitsers weten een aantal keren de corridor te doorbreken. Bij de laatste doorbraak bij Veghel ligt de legercolonne 48 uur stil.
Door deze vertragingen verliezen de Geallieerden de slag om Arnhem. Na acht dagen wordt Market Garden afgeblazen. Er sneuvelen ruim 18000 geallieerde militairen.
Remember September In het museum Bevrijdende Vleugels in Best zijn komend weekend extra activiteiten. Op 6 en 7 september kunnen bezoekers onder meer rondrijden in een jeep. Er zijn op afstand bestuurbare modeltanks. En er zijn diverse demonstraties met legervoertuigen. In het museum wordt de bezetting, de onderdrukking en de uiteindelijke bevrijding uitvoerig belicht.