81 Chinese porseleinen bordjes weer tegen plafond van torenkamer in Kasteel Heeswijk
Een bordjesplafond! 't Is een woord waar je je niet meteen iets bij voor kunt stellen. Maar wie het bordjesplafond in Kasteel Heeswijk ziet, snapt het meteen. Het doet nog het meeste denken aan 81 kleine koepeltjes.
Het bordjesplafond stamt uit de negentiende eeuw maar toen Jacqueline Kerkhoff als directeur in het kasteel aantrad, was het alweer afgebroken. Wel stonden de 81 originele Chinese bordjes nog opgestapeld op de vloer van de torenkamer.
UniekDeze week kon Jacqueline het bordjesplafond weer trots laten zien. Het is gerestaureerd en het is een bijzonder ding. De Charlottenburg in Berlijn heeft er ook een. In Nederland kent de directeur van het kasteel nog maar één ander exemplaar en dat bevindt zich in een gebouw dat niet vaak open is voor het publiek.
De bewoners van Kasteel Heeswijk hadden wel wat met Chinees porselein. Het was dan ook eeuwenlang een bezit waarmee je kon laten zien dat je geld had, een statussymbool, ongeveer zoals dat nu met auto's werkt. Albert van den Bogaerde die in 1830 op kasteel Heeswijk woonde, verzamelde dan ook Chinees porselein.
Willem IIHij en zijn nazaten bouwden er een Chinese eetkamer mee, inclusief Chinees behang en Chinese meubels. Voor onze smaak wellicht iets té vol maar bedoeld om indruk te maken op de gasten. Koning Willem II heeft er in ieder geval een keer gegeten. Ook die eetkamer is weer gerestaureerd, zij het dat hier het originele porselein aan het begin van de twintigste eeuw was geveild; wat er nu allemaal staat te glimmen, is geleend van een ander museum.
De restauratie van het bordjesplafond en de Chinese eetkamer, zijn de aanleiding voor de tentoonstelling 'China Dichtbij' op kasteel Heeswijk, een expositie met bijzonder Chinees porselein en Chinese waaiers. De expositie loopt tot eind oktober; de Chinese eetkamer en het bordjesplafond blijven.