Jagers in Zuidoost-Brabant in de problemen door te langzaam afgegeven jachtaktes
Regioconsulent Kees van Hulst van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging spreekt over een 'extreme situatie'. In de rest van Brabant en Zeeland heeft hij nergens last van.
De jagers moeten in januari en februari hun huidige akte inleveren. Voor de start van het seizoen, op 1 april, moet er dan een nieuwe zijn. De politie in Eindhoven, die de aktes regelt voor Zuidoost-Brabant, is hier telkens te laat mee. Van Hulst kent mensen die in juni nog geen nieuwe akte hebben.
Jagen in het buitenland wordt probleemAls tussenoplossing voor de wachtende jagers stuurt de politie hen een brief dat ze een kopie van hun oude akte mogen gebruiken, totdat er een nieuwe is. Maar eigenlijk mag dat helemaal niet. Zonder geldige akte is het officieel namelijk strafbaar om een wapen te houden of te vervoeren.
En er is nog een probleem. "De kopieën zijn niet geldig in het buitenland", legt Van Hulst uit. Daar is een geldige Nederlandse akte nodig. En de groep jagers die naar het buitenland gaat wordt volgens hem steeds groter.
Problemen sinds centralisatieDe problemen zijn begonnen sinds de aktes geregeld worden in Eindhoven. In het begin begreep Van Hulst de vertragingen: "Dat zijn opstartproblemen, daar heb ik nog wel begrip voor."
Ondertussen begint het geduld op te raken en is het probleem aangekaart bij de landelijke politie. De regioconsulent heeft niet het gevoel dat het onwil is bij de politie, maar denkt dat er gewoon niet handig gewerkt wordt.
Problemen ook bij gildenDe jagers zijn niet de enige met problemen. Ook schuttersgilden in de regio zouden de situatie graag anders zien. Zo ook het St. Martinusgilde uit Luyksgestel. Zij hadden een aantal hele oude wapens, maar die liggen al sinds 2011 op het politiebureau in Eindhoven. Ze zijn in bewaring genomen omdat de wapens niet veilig zou zijn.
De wapens zijn in België gekeurd en daar zijn ze wapentechnisch gewoon in orde. Alleen dit wordt niet erkend in Eindhoven. "Het frustrerende is dat er in Nederland geen instituut is dat onze wapens kan keuren", vertelt bestuurslid Frank van Leeuwen. Het probleem zit hem volgens Van Leeuwen in het feit dat de politie té bureaucratisch werkt. "Tegenwerken durf ik niet te zeggen, ze verlenen gewoon geen medewerking."
Hij hoopt door in gesprek te blijven dat er snel een oplossing kan komen. "Ik hoop op een oplossing waarbij zij gewoon de wet handhaven en wij gewoon onze hobby kunnen uitoefenen."
Verklaring politieDe politie laat in een schriftelijke verklaring weten dat alle vertragingen vooral te maken hebben met het gebrek aan capaciteit.