700 asielzoekers naar de Orangerie in Eindhoven
De gemeente en het COA bespraken het besluit vrijdagmiddag om twee uur in de collegekamer van het stadhuis van Eindhoven.
Het verzoek van het COA komt vanwege de enorme instroom van vluchtelingen. Daardoor is extra capaciteit nodig om alle vluchtelingen onderdak te bieden. "We kunnen als Eindhoven niet anders dan onze verantwoordelijkheid nemen", liet wethouder Yasin Torunoglu weten.
Eerste bewoners in novemberVooral uit Eritrea en Syrië komen asielzoekers naar Nederland. Door de huidige onstabiele situatie in Irak verwacht het COA dat de instroom van vluchtelingen niet afneemt.
De eerste bewoners kunnen naar verwachting terecht rond 1 november. Het COA onderzoekt in de tussentijd een vaste opvanglocatie binnen de gemeentegrenzen haalbaar is. Het COA wil dat kinderen naar school in de buurt.
Ouderen en anti-kraakDe asielzoekers komen in woonunits die tot voor kort tijdelijk werden bewoond door ouderen. De ouderen woonden daar tijdelijk in verband met de verbouwing van drie verzorgingstehuizen in Eindhoven. Sindsdien wordt het complex in de Eindhovense wijk Blixembosch anti-kraak verhuurd.
In mei gingen er al geruchten over de komst van asielzoekers, maar toen ontkende de gemeente nog dat er plannen waren. Buurtbewoners hebben een brief van de gemeente ontvangen over de opvang. Volgende week zaterdag is er een informatiebijeenkomst.
Overzicht: meer asielzoekers in BrabantIn Brabant is dit jaar in meerdere gemeenten extra capaciteit vrijgemaakt voor de huisvesting van asielzoekers.
- BudelIn de gemeente Cranendonck werd in mei van dit jaar ingestemd met de huisvesting van maximaal 1200 asielzoekers. Zij werden per direct ondergebracht in de voormalige Nassau-Dietzkazerne in Budel. De asielzoekers komen vooral uit Eritrea en Syrië. Het COA wil de capaciteit in Budel verder uitbreiden.
- GraveOok in Grave werden in mei honderd extra plaatsen gerealiseerd in het asielzoekerscentrum. De plaatsen zijn bedoeld voor Eritreërs. In de voormalige Generaal de Bonskazerne is plek voor maximaal zeshonderd mensen.
- OverloonDe gemeente Boxmeer en het COA besloten in mei dat in de voormalige jeugdgevangenis Maashegge in Overloon maximaal achthonderd asielzoekers ondergebracht kunnen worden. De eerste bewoners arriveerden in juni.
- GilzeDe gemeenteraad van Gilze en Rijen stemde in juli unaniem in met het voorstel om het asielzoekerscentrum in Gilze uit te breiden van duizend naar maximaal 1200 plaatsen. Het COA wilde een uitbreiding naar 1500 plekken, maar dat verzoek werd afgewezen. Het COA wil de capaciteit nu alsnog verder uitbreiden.
- Asielzoekers in de Koepel BredaVolgende week worden de eerste asielzoekers in de Koepel in Breda verwacht. Een deel van de voormalige gevangenis de Boschpoort, waar de Koepel bij hoort, wordt omgebouwd tot een asielzoekerscentrum.