Buurt Orangerie Eindhoven zit niet te wachten op komst 700 asielzoekers: 'Hier is géén ruimte voor!'

21 september 2014 om 21:39 • Aangepast 21 november 2020 om 22:28
nl
Het plan om maximaal zevenhonderd asielzoekers in de Orangerie aan de Castiliëlaan in Eindhoven te huisvesten wordt niet van harte ontvangen in de buurt. Niet alleen buurtbewoners hebben vraagtekens bij de komst van de asielzoekers, ook de huidige bewoners van de Orangerie hebben nog veel vragen. Ze komen binnenkort op straat te staan en weten officieel nog van niets. In de buurt zijn zondagochtend enkele spandoeken opgehangen waarin hard wordt uitgehaald naar de komst van de asielzoekers: 'Buurt accepteert geen zevenhonderd asielzoekers'.
Profielfoto van
Geschreven door

Meerdere spandoeken zijn ophangen in de buurt van de Orangerie. Daarin laten buurtbewoners weten niet zitten te wachten op de komst van de zevenhonderd asielzoekers.

Wachten op privacy instellingen...

'Ik ben er niet gerust op'Uit een rondvraag van het Eindhovens Dagblad blijkt dat buurtbewoners nogal huiverig zijn voor de plannen van de gemeente Eindhoven en het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA). "Ik woon hier 600 meter vandaan en ben er niet gerust op. Zevenhonderd mensen op die plek is wel veel. En er is hier maar één wijkagent", aldus Reg Baker uit de Achtse Barrier.
Alleen de Eindhovense LPF lijkt de zorgen van de buurt te delen. De andere politieke partijen in Eindhoven zijn positief over de komst van de asielzoekers.
'Nog niet ingelicht' Zo'n veertig antikraakbewoners die momenteel gehuisvest zijn in de Orangerie moesten vrijdag in de media vernemen dat er vanaf 1 november geen plaats meer voor ze is. "Heel vreemd", aldus bewoner Nick Liebregts. "In mei was ons nog verteld dat er geen asielzoekerscentrum zou komen in de Orangerie. Nu kan het kennelijk wel. Camelot, het bedrijf waar ik met zo'n veertig andere bewoners van huur, heeft ons nog niets laten weten. Dat terwijl ze volgens de gemeente Eindhoven wel zijn ingelicht."
Volgens het tijdelijke contract moet vier weken van tevoren worden aangegeven wanneer de antikraakbewoners het pand moeten verlaten. "Het is vreemd dat dat nog niet is gedaan. Op 1 november moeten ze er al in. Op het internet staan nu nog enkele werkruimtes in de Orangerie te huur zijn. De meeste bewoners hopen op uitstel. Sommigen bewoners laten zich er niet uit over uit, ze willen zich liever niet mengen in de politieke discussie."
'Gebouw moet vervangen worden'Liebregts denkt niet dat de gemeente snel in het gebouw kan. "Er moet nog veel aan gebeuren. Het is eigenlijk een tijdelijk ouderencentrum, maar dat staat er al zo'n tien jaar. Het gebouw biedt plaats aan zo'n vijftig man. Gedeeltes van het gebouw zijn niet in gebruik omdat ze slecht zijn onderhouden. Denk aan schimmel op de muren en zo. De riolering functioneert bijna ook niet meer. Sommige vleugels staan nog steeds onder water. Eigenlijk moet het hele gebouw vervangen worden."
Vier weken nadat ze iets gehoord hebben van Camelot moeten de bewoners het pand verlaten. Dan is op zijn vroegst pas half oktober. Daarna is er zo'n zes weken tijd om het gebouw op te knappen en ik vraag me af of dat gaat lukken. Voorlopig is het nog even afwachten wat er gaat gebeuren."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.