Philips splitst zich op in twee bedrijven, lichtdivisie zelfstandig en Healthcare en Lifestyle samen
De onderdelen die worden samengevoegd hadden vorig jaar een omzet van vijftien miljard euro, de inkomsten bij de lichtdivisie bedroegen zeven miljard euro. Daarmee hebben ze volgens Philips voldoende schaalgrootte om te profiteren van het erfgoed van meer dan 120 jaar innovatie.
FlexibiliteitPhilips zet de lichtdivisie apart en overweegt meerdere opties voor 'alternatieve eigendomsstructuren met directe toegang tot de kapitaalmarkten.' Meer informatie over dit proces volgt in 2015. Volgens het bedrijf heeft de lichtdivisie op eigen benen meer flexibiliteit om in te spelen op kansen in de 'fundamenteel veranderende' lichtmarkt.
In juni zette Philips al de productie van onderdelen voor led-verlichting en autolampen apart. Bestuursvoorzitter Frans van Houten zei in een toelichting dat de afsplitsing van de lichtdivisie twaalf tot achttien maanden in beslag neemt. Eric Rondolat, in wie de topman zijn volste vertrouwen uitsprak, blijft leiding geven aan het onderdeel.
Healthcare, dat onder meer mri-tunnels maakt en Consumer Lifestyle dat onder meer bekend is van de scheerapparaten gaan verder onder de naam HealthTech. Volgens vakbond FNV Bondgenoten wordt Philips na de afsplitsing van de lichtdivisie omgedoopt tot Philips HealthTech.
KostenbesparingenDe ingrepen brengen volgens Philips extra kostenbesparingen voort, honderd miljoen in 2015 en nog eens tweehonderd miljoen in 2016. De herstructurering brengt echter ook een eenmalige kostenpost van vijftig miljoen euro met zich mee.
Het lopende besparingsprogramma, minder zware negatieve wisselkoerseffecten dan in de eerste helft van dit jaar en enige verbetering van de lichtmarkten in Europa en de VS hebben naar verwachting een positief effect op de resultaten in de tweede jaarhelft.
Daar staan echter aanvullende kosten voor een fabriek in Amerika, voorzieningen voor juridische zaken en zwakte in verscheidene markten tegenover. Toch verwacht Philips dat het bedrijfsresultaat in de tweede helft wat lager uit zal vallen dan een jaar eerder.
Philips herhaalde de doelstellingen die een jaar geleden werden afgegeven voor 2014 tot en met 2016.
'Verraad'FNV Bondgenoten reageert geschokt op het nieuws over de opsplitsing. "Sinds de oprichting van Philips in 1891 staat Philips gelijk aan licht en maakt het onderdeel uit van het DNA van het concern. Lighting is wereldwijd nog steeds de grootste divisie van Philips", zegt bestuurder Ron van Baden van FNV Bondgenoten.
"Dat Philips nu de navelstreng met licht doorknipt zal, ongeacht de beweegredenen, met name bij werknemers van Philips Lighting voelen als verraad", zegt Van Baden in reactie op de aankondiging van het technologieconcern dat het opsplitst in twee bedrijven.
"Philips over 15 jaar verdwenen"Onderzoekjournalist en Philips-watcher Marcel Metze denkt dat Philips met de splitsing z'n eigen graf graaft. Metze schreef een drietal boeken over Philips, waaronder een biografie over Anton Philips. Metze denkt dat de naam en het concern Philips over een jaar of vijftien verdwenen zijn. "De resterende onderdelen worden in de komende jaren verkocht. Het merk Philips is vrij sterk, vooral in Europa, dus dat zal de komende jaren nog wel blijven. Maar over een jaar of 15 komt er een eind aan de naam en het concern Philips."