Eindhovenaar niet besmet met ebola, maar heeft malaria

24 september 2014 om 10:45
nl
De man die na een doktersbezoek in Eindhoven werd opgenomen nadat hij symptomen van ebola-besmetting vertoonde, is niet met het dodelijke virus besmet. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft hij malaria.
Geschreven door

De man uit Eindhoven meldde zich maandag bij huisartsenpraktijk Granida aan de P.C. Hooftlaan in zijn woonplaats. Na zijn bezoek aan de huisarts werd hij naar het Radboud-ziekenhuis in Nijmegen gebracht, waar de man werd onderzocht en opgenomen.
MalariaHet ziekenhuis had een speciale ruimte voor hem ingericht. Hij is in een isolatiekamer onderzocht door een gespecialiseerd team. De bij de man afgenomen bloedmonsters zijn onderzocht in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en een ziekenhuis in Hamburg.
Dinsdag werd hierover al uitsluitsel verwacht. Omdat de man geen ebola had, waren aanvullende testen nodig en kwam de uitslag niet eerder dan woensdagmorgen. Hij zal net als tropenarts Erdi Huizenga bij wie ook malaria is geconstateerd, verder hiervoor behandeld worden.
‘Geen reden tot paniek’Het RIVM bevestigde eerder al dat de man recentelijk op reis is geweest naar een gebied waar het virus heerst. Het ging om een teruggekeerde hulpverlener, volgens het ED een 29-jarige Eindhovenaar, die twee weken geleden nog in het Afrikaanse Sierra Leone was.
Het onderzoek naar de man was maandag volgens het RIVM 'geen reden voor paniek' omdat het onderdeel vormt van een vast protocol. De afgelopen weken zijn er in Nederland vijftien mensen onderzocht op ebola nadat ze terug waren gekomen uit een risicogebied en ziek waren geworden.
Een test geeft binnen 24 uur uitsluitsel over besmetting met het virus. Toch moeten patiënten bij wie de test negatief uitslaat, ook na de eerste 24 uur onder controle blijven. Een negatieve test wil niet zeggen dat op een later tijdstip niet alsnog een besmetting kan worden gevonden, meldt het RIVM. Maar bij de 29-jarige Eindhovenaar is vastgesteld dat hij zeker geen ebola heeft, omdat hij al langer malaria-verschijnselen vertoont.
EbolavirusHet ebolavirus kan dodelijk zijn en verspreidt zich door middel van lichaamsvloeistoffen zoals bloed, zweet, speeksel, urine of ontlasting. Daardoor kunnen ook artsen en verplegers die zieken behandelen het virus oplopen. Er is nog geen geneesmiddel tegen.
Ebola leeft waarschijnlijk in vleermuizen, die andere dieren kunnen besmetten en uiteindelijk ook mensen. De GGD raadt reizigers naar of uit Guinee, Liberia en Sierra Leone aan om hygiënemaatregelen te nemen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.