Leerlingen en het plaatsen van gevoelige informatie op social media: ‘Ze denken niet goed na’
In Geldrop en Bladel reageerden de rectoren van beide scholen ‘geschrokken’ op de verspreiding van seksfilmpjes. Ondanks voorlichting over de gevaren is het volgens de rectoren niet te voorkomen dat jongeren onderling toch gevoelige informatie verspreiden.
Actie ondernemenOp het Rythovius College in Eersel circuleerden vorig jaar gevoelige foto’s onder leerlingen. “Daar hebben we toen direct op gereageerd door de betrokkenen op te sporen en met ze in gesprek te gaan. De ouders werden daar bij betrokken. In zo’n geval laten we de foto’s meteen verwijderen en zoeken we uit of de beelden verder zijn verspreid”, vertelt rector Frans Claassens.
Naar aanleiding van het rondsturen van die foto’s, besloot de school om actiever voorlichting te geven over de gevaren. Volgens Claassens spelen de problemen vooral in de onderbouw. In de week van de opvoeding, die begint op 6 oktober, heeft de school een programma samengesteld om leerlingen én ouders voor te lichten.
Speciaal lessenblokOp het Kempenhorst College in Oirschot geeft Irene van Heijster lessen over het gebruik van social media. In een apart lessenblok van twaalf weken voor de theoretische en gemengde leerweg van het vmbo krijgen leerlingen drie uur per week les. Op vmbo-basis en kader duurt het blok zes weken en krijgen leerlingen vier uur in de week onderwijs over social media.
“Leerlingen en ouders beseffen vaak niet wat de gevolgen zijn als ze iets online plaatsen. Daar willen we leerlingen met onze lessen bewust van maken”, legt Van Heijster uit. Zo moeten leerlingen zich bijvoorbeeld zelf opzoeken via Google. “Ze komen dan informatie tegen waarvan ze niet weten dat het online staat. Daar confronteren we ze mee.”
Landelijk probleemVolgens internettrendwatcher Jan Willem Alphenaar is het een landelijk probleem. "Zeven procent van de jongeren tussen de twaalf en zeventien jaar stuurt wel eens naaktfoto's van zichzelf. Dat is een leeftijd dat jongeren experimenteren met deze dingen en niet goed nadenken bij de gevolgen als foto's of filmpjes online verschijnen."
Het bezitten van seksfilmpjes met jonge meisjes is strafbaar. "Maar als je zo'n filmpje ongevraagd krijgt toegestuurd, ben je niet meteen strafbaar. Doe in dat geval wel meteen aangifte", legt Alphenaar uit.
Volgens de trendwatcher moeten scholen het probleem niet negeren. "Geef goede voorlichting over de gevolgen van verspreiding van dergelijke foto's of video's via internet. Dat gebeurt nog veel te weinig. Maar scholen zijn zelf vaak niet eens goed geïnformeerd."
Probleem van alle tijdenHet is volgens seksuologe Melanie van Heijst uit Eindhoven niet zo dat kinderen steeds jonger aan seks beginnen of experimenteren. "Het is iets van alle tijden dat kinderen nieuwsgierig zijn en dingen uit willen proberen", vertelt ze. "Ze willen de nieuwste apps uitproberen, maar zijn tegelijkertijd ook bezig met hun eigen seksuele ontwikkeling. Die combinatie is niet optimaal."
Met goede voorlichting kan veel voorkomen worden, maar het blijft lastig. "Kinderen overzien met hun puberbrein niet wat de consequenties zijn van dit soort acties", aldus Van Heijst.