Het was een biomassacentrale of niets, wethouder spreekt van een forse vergroening in één klap

29 september 2014 om 15:42
nl
De bouw van de nieuwe biomassacentrale in Eindhoven gaat ongeveer dertig miljoen euro kosten. Een flinke smak geld in één keer. Toch is het volgens wethouder Staf Depla deze investering waard. Sterker nog, het was een biomassacentrale of niets
Geschreven door

De gemeente Eindhoven en energiebedrijf Ennatuurlijk ondertekenden vrijdag het contract voor de bouw van een nieuwe centrale. Deze zal gebouwd worden op Strijp-T en gaat in totaal zo'n zevenhonderd huishoudens en 25 bedrijven voorzien van groene stroom.
'Keuze van het rijk'De overheid geeft voor deze bouw zo'n twintig miljoen euro uit. De gemeente draagt de andere tien miljoen bij. De subsidie wordt gegeven in het kader van de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE) waarmee de overheid de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen wilt verkleinen.
Het is niet zo dat de gemeente dit bedrag in één keer krijgt. Depla legt uit dat de komende twaalf jaar de meerkosten die gemaakt worden voor het opwekken van duurzame energie betaald worden door de overheid. Dit zal dan uiteindelijk uitkomen op een bedrag rond de twintig miljoen euro.
Houtsnippers als brandstofDe gemeente investeert dus zelf tien miljoen euro en dat is dan in de bouw van de centrale, het inkopen van houtsnippers als brandstof en de arbeidskosten. Dit kan, volgens de wethouder, met de huidige energieprijzen niet worden terug verdiend door de verkoop van de duurzame energie. Op deze manier wordt de investering dus terug verdiend.
Volgens Depla was de subsidie van het rijk bedoeld voor niets anders dan de centrale. "De bouw van de biomassacentrale was een keuze van het rijk. Wij als gemeente zijn daar in meegegaan."
Alles of nietsOp de vraag of de gemeente inbreng had in de besteding van de subsidie antwoordt Depla dat 'de overheid dit geld uitgetrokken had voor de bouw van zo'n centrale'. Heel zwart-wit gezegd was het dus óf het bouwen van deze centrale of niets.
De gemeente is meegegaan met dit plan omdat het volgens de wethouder een forse vergroening van de stad is, die in één klap wordt waargemaakt.
Rekeningen verdwijnenVoor het bedrag van 40.000 euro per huishouden zou je makkelijk andere groene voorzieningen kunnen laten plaatsen bij de huizen. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen en warmtepompen. Hiermee worden de huizen zelfvoorzienend en zullen de rekeningen uiteindelijk verdwijnen.
Maar dit gaat niet zomaar volgens Depla. Als voornaamste reden geeft hij de contracten die Ennatuurlijk met de huishoudens heeft. Die moeten, hoe je het ook went of keert, die huizen de komende tien à vijftien jaar nog voorzien.
Bouw duurt een jaar"Waar ze normaal energie zouden gebruiken van fossiele brandstoffen, kopen ze nu energie van ons die op een duurzame manier is geproduceerd", vertelt de wethouder.
De bouw van de nieuwe centrale begint al over enkele weken en zal ongeveer een jaar duren. De gemeente blijft eigenaar van het pand maar er bestaat de mogelijkheid dat Ennatuurlijk het nieuwe pand op termijn overneemt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.