App laat zien welke zolder in Brabant wel of niet onder water komt bij overstroming

1 oktober 2014 om 19:30
nl
In plaatsen als Oudheusden, Herpt en Haarsteeg zijn maar weinig huizen te vinden waar een verdieping droog zal blijven bij een enorme overstroming. Veel huizen in plaatsen als Oosterhout, Waalwijk, Raamsdonksveer en Made lopen dan wél onder water, maar daar is de kans groot dat de bovenste verdiepingen van huizen droog blijven.
Geschreven door

Deze informatie is sinds enkele dagen te vinden op de app 'Overstroom Ik?' en de bijbehorende website www.overstroomik.nl. Per adres is aangegeven of er waarschijnlijk een verdieping wel of niet droog blijft. De website en app schetsen wat de situatie zou kunnen zijn bij een ergst denkbare overstroming.
Noordrand BrabantOp de kaart is te zien dat alleen gebieden in de noordrand van Brabant onder water komen te staan bij een grote overstroming, met name langs de Maas, Amer en Hollandsch Diep. Hierbij staat aangegeven wat mensen in dat geval kunnen doen. Moeten zij weggaan of kunnen zij beter thuis blijven?
Wie weggaat, loopt het risico in een verkeerschaos terecht te komen of onderweg overvallen te worden door het stijgende water. Wie thuis blijft, moet er rekening mee houden dat het enkele dagen kan duren voordat er hulp komt. Als het echt zover komt, geeft de Veiligheidsregio advies over blijven of weggaan.
Voorbereiden op overstromingDe site en de app geven tips over hoe mensen zich kunnen voorbereiden op een overstroming. Wat moet je bijvoorbeeld in huis hebben om enkele dagen thuis te blijven na een overstroming?
Onder meer Rijkswaterstaat en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu zijn de initiatiefnemers van het project. Doel is om mensen bewust te maken welke risico's zij lopen wat betreft overstromingen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.