Verbazing en begrip voor schrappen schoolreis KSE naar Parijs: ‘Zo winnen de terroristen’

3 oktober 2014 om 15:23 • Aangepast 21 november 2020 om 22:16
nl
Geen prachtig uitzicht op de Seine vanaf de Eiffeltoren in Parijs. Nee, de eindexamenleerlingen van Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur (KSE) kijken vrijdag gewoon op het schoolbord in hun klaslokaal. Hun schoolreisje naar Parijs is afgelast vanwege de angst voor aanslagen in de Franse hoofdstad. De beslissing leidt tot gemengde reacties in Brabant.
Profielfoto van
Geschreven door

Enerzijds is er begrip voor het besluit van de school. Sommige mensen zeggen dat ze hun kind zelf sowieso niet naar Parijs hadden laten gaan. Anderen vinden de angst onterecht.
‘Angst is slechte raadgever’“Een verrassende beslissing van de KSE”, vindt José Buijs. Buijs is directielid en docent Frans van het Markland College in Oudenbosch. “Wij hadden de ééndaagse schoolreis in dit geval gewoon door laten gaan.”
Volgens Buijs, die de stad op zijn duimpje kent, is er al jaren gedoe met dreiging van aanslagen op het metrostelsel in Parijs. "Je kunt een schoolreis makkelijk aanpassen. In Parijs kun je ook veel plekken bezichtigen zonder de metro te pakken." Het Markland College heeft pas in mei weer een trip naar Parijs op het programma staan. Die gaat zoals het er nu voorstaat gewoon door. "Angst is een slechte raadgever, je kunt altijd wel thuisblijven", aldus Buijs.
'Ga in overleg met ouders'"Het is een heftige maatregel om een reis voor eindexamenleerlingen af te gelasten, maar de verantwoordelijkheid voor de leerlingen drukt op de schouders van de schoolleiding", zegt Saskia Barendse van Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs (OMO). Het overkoepelende bestuur van veel middelbare scholen in Brabant heeft geen protocollen voor dit soort situaties.
"Alle scholen hebben hun eigen op maat gemaakte richtlijnen. Het is belangrijk om met ouders en andere betrokkenen in overleg te gaan, maar het blijft een lastige afweging om een schoolreis niet door te laten gaan", aldus de woordvoerster.
Politiek is verdeeldKamerlid Harm Beertema van de PVV, met onderwijs in zijn portefeuille, denkt dat de beslissing van de KSE wel verstandig is. "Parijs is natuurlijk een enorme geïslamiseerde stad met een groot metrostelsel. Ik kan me er wel iets bij voorstellen”, zegt hij.
De Brabantse gedeputeerde Johan van den Hout noemt de afgelasting van het schoolreisje op Twitter 'angstzaaierij'. "Zo winnen de terroristen", schrijft hij.

Wachten op privacy instellingen...

Wel of niet overdreven?Ook op de Facebookpagina en in de reacties op de site van Omroep Brabant wordt veel over het afgelaste schoolreisje gepraat. De meningen zijn verdeeld. “Precies het verkeerde wat je moet doen. Juist hier is IS op uit, paniek zaaien! En wie zegt dat er in Nederland geen aanslagen kunnen worden gepleegd? Ook in Etten-Leur of de Efteling”, schrijft Ivo Stevens op Facebook.
Reaguurder 'Burger/trfkans' sluit zich daar op de site bij aan: “De kinderen hebben meer te vrezen van het dagelijks fietsritje naar school, dan van een aanslag. Erg overdreven reactie.”
'Logische reactie'Irene van Noort is het daar juist helemaal niet meer eens: “Een logische reactie van de school. Heeft niets met overdreven angst te maken, denk ik zo. Die kunnen die verantwoording toch niet op zich nemen. Juist in deze tijd. Als het mis gaat. zijn alle voorstanders van het wel gaan, waarschijnlijk opeens de huilers van later, als het misgegaan is.”
‘Lullig’Thijs van Gaal denkt op Facebook aan alle jongens en meisjes die vrijdag in de schoolbanken zitten. “Lullig voor de scholieren die zich er op hadden verheugd, maar aan de andere kant begrijpelijk dat de school het uitje aflast, ik hoop maar dat ze dan toch iets anders gaan doen als compensatie.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.