'Het voelt alsof je nergens bij hoort'; één op de negen Brabanders kan slecht lezen en schrijven
De Efteling stond de hele maand in het teken van laaggeletterdheid. Bij de afsluiting van deze maand presenteerden prinses Laurentien en de Drunense schrijver Paul van Loon zondagochtend hun nieuwe boek: De Sprookjessprokkelaar.
Van Loon en de prinses schreven het boek samen. De bedoeling is dat het een wapen wordt in de strijd tegen laaggeletterdheid.
'Kinderen niet voorlezen'Yvonne Geers uit Dongen kon jarenlang helemaal niet lezen en schrijven, maar heeft inmiddels zoveel bijscholing gehad dat ze nu wel kan lezen. Geers: "En ik overweeg nu zelfs om een boek te schrijven, dus het gaat goed met me. Maar het was wel heftig hoor, om helemaal niet te kunnen lezen en schrijven. Ik kon bijvoorbeeld mijn kinderen niet voorlezen en kon de recepten niet lezen van medicijnen van de apotheek."
ToverstafPrinses Laurentien is oprichter van de Stichting Lezen en Schrijven. Zij zet zich in die rol al jaren in voor alfabetisering en schreef nu dus mee aan een sprookjesboek erover. Laurentien: "Dat sprookje gaat natuurlijk niet als een soort van toverstaf het probleem oplossen. Maar het kan op verschillende manieren kinderen prikkelen om van verhalen te houden."
'De Sprookjessprokkelaar' is in principe een kinderboek, maar daarnaast ook prima geschikt voor ouderen die net beginnen met lezen en schrijven. Directeur Imagineering Olaf Vugts van de Efteling: "Daarom hebben we de letters extra groot gemaakt."
Ouderen grootste probleemJuist die ouderen vormen het grootste probleem. Onder hen groeit het percentage mensen met een taalachterstand het hardst. Laurentien: "En voor die mensen willen we ons nu extra hard gaan inzetten."